Nevezett szám

v. megnevezett szám, l. Elvont.

Nevező

l. Tört. - N. vagy nevezőeset, l. Alanyeset.

Neviges

falu Düsseldorf porosz kerületben, 10 km.-nyire mekanikai szövőszékekkel és vasöntéssel. N. látogatott búcsujáró hely.

Nevis

a Kis-Antillákhoz tartozó britt sziget Ny.-Indiában, Antiguától Ny-ra; Redondát is belelszámítva 129 km2 területtel, (1891) 13,087, nagyobbára néger lak. A keskeny partszegélyen kivül egy 1112 m. magas kialudt vulkán alkotja. A fő termék a cukornád; a fő kiviteli cikk: a cukor, melassz és rum. Főhely Charlestown 1600 lak., jó kikötővel.

Nevi-Záde

török költő a XVII. sz. közepén, megh. 1658. Közhivatalt viselt; költeményeket arab, perzsa és török nyelven egyforma jártassággal írt, és hátramaradt Dívánjának jelentékeny irodalmi becse van. Atyja, atiji szintén iró volt, negyatyja, Nevii pedig, akitől nevét is kölcsönözte, korának egyik legnagyobb költője volt.

Nevjanszkij-Szavod

(Nejvinszkij-Szavod), bányahely Perm orosz kormányzóság Jekaterinburg nevű járásban, a Nejva és vasút mellett, (1885) 16,066 lak., vas-, acélművekkel és aranymosókkal. 1887. volt a termelés: 22 pud arany, 166,905 pud öntött vas és 101,079 nyers vas.

Nevjezsa

188 km. hosszú jobboldali mellékfolyója a Nyemennek Kovno orosz kormányzóságban; alsó részében hajózható.

Névleges árfolyam

a tőzsdei forgalomban az olyan reélis v. ideális jószágok napi árfolyama, amelyek az illető napon nem kerülvén eladásra, árfolyamuk nem tényleg megkötött ügyletek, hanem a nyilvánult kereslet és kinálat alapján becslés és számítás útjánállapítatott meg. Ellentétben van vele a tényleges árfolyam, mely valamely napon előfordult s megkötött vagy lebonyolított ügyletek alapján állapíttatik meg. L. Tőzsde.

Névleges kamatláb

amelyet valamely értékpapir kibocsátása alkalmával az adós igér a hotelezőjének; e kamatláb mindig a névérték százalékban van kifejezve. Ellentéte a tényleges kamatláb, amely abszolut nagyságára nézve egyezik ugyan vele, de azért az illető papiros tényleges vásárlási értékéhez viszonyítva eltér a N.-től. P. egy 5%-os N.-bal kibocsájtott államkötvény árfolyama annyira emelkedik, hogy egy 100 frt névértékü címletet a költségek hozzászámításával 125 frtért vásárolhatunk, akkor a kötvénybeli 5%-os kamatláb csak névleges, mert az illető kötvény csak 125 frt kiadás után hozza meg az 5 frt évi kamatot, ami 4%-os tényleges kamatlábnak felel meg. Általában minden olyan értékpapirnál eltér a N. a tényleges kamatlábtól, amelynek évfolyama eltér a pari (l. o.) értéktől.

Névleges részvénytőke

l. Részvénytőke.


Kezdőlap

˙