North Downs

l. Downs (1).

Northeim

az ugyanily nevü járás székhelye Hildesheim porosz kerületben, a Rhume mellett, közel a Leinébe való torkollásához, vasút mellett, 6695 lak., bőrcserzőkkel, gyapjufonókkal, dohány-, cukor- és sörgyártással.

Northen

Adolf, német festő, szül, Hannöversch-Mündenben 1828 nov. 6., megh. Düsseldorfban 1876 máj. 28. A düsseldorfi akadémia növendéke; néhány genreképen (Leányok az erdőben; Kóbor cigányok; Sólyomvadászat stb.) kivül főleg csata- és katonaképeket festett, és p.: I. Napoleon hadjárataiból, a német-dán, az 1866-iki német-osztr. és az 1870-71-iki német-francia hadjáratból.

Norhern Circars

(ang.,) történelmi nevezetességü kerület K.-India K-i partjain, a Bengáli-öböl mentén, mely 30-320 km. szélességben a Csilka tótól a Gandlakamma lábáig terjedt, s területe 44.020 km2 volt.

Norhers

(ang.), északi viharok Texasban, melyek onnét az Egyesült-Államok K-i részére vonulnak. A levegő nagy szárazsága és még inkább erős lehülése jár velök; a hőmérséklet néhány perc alatt néha 20 fokot sülyed. Emberben és állatban nagy kárt tesz, ha szabadban éri őket. A N. mindig egy barometrikus minimum hátsó oldalán támadnak.

Northfleet

város Kent angol grófságban, a Temze jobb parján, vasút mellett, 11.717 lak., kémiai iparral, cement-, hajógyárral; régi templommal, amelynek egyes részei a XII. sz.-ból valók.

North Foreland

l. Foreland.

North Fork

folyó l. Nebraska.

North of the Sands

l. Furness.

Norhumberland

1. Anglia legészakibb fekvésü grófsága Skócia, Cumberland, Durham és az Északi-tenger közt, 5221 km2 területtel, 506.096, 1 km2-re 97 lak. A nagyobbára hegyes felületü grófság É-i részében, a Cheviot Hillsben (814 m.) éri el a legnagyobb magasságát; itt szilur a hegyek fő alkotó része; ettől D-re a grófság alacsonyabb és a tenger közelében sík. A jégkorszaknak számos nyoma maradt fönn. A folyók legtöbbje az Északi-tengerbe folyik; ilyenek a North és a South Tyneból alakuló Tyne, a fő folyója, továbbá a Blyth, a Wansbek, Aln és a Tweed. A partok nagyobb öblei a Druridge és Alnmouth; előttük feküsznek a Farne és Holy Island szigetek. D-en és DK-en gazdag széntelep terül el, amely 9.5 millió tonna szenet szolgáltatott. Szenen kivül bányásznak vasat, ezüstöt, ólmot és cinket. Az éghajlat aránylag zord. A föld legnagyobb része legelőül szolgál; ezért is a szarvasmarha- (mintegy 100.000 db.) és juhtenyésztés (900.000 db.) virágzó. Az ipar jelentékeny, főképen a Tyne völgyében és a grófság fővárosa Neweastle (l. o.) körül van összpontosítva. Azonkivül van Hexhamban kesztyügyár és másutt még néhány posztószövő- és téglagyár. A római kort megleőző, valamint a rómaiak korából való régiségek nagy számmal vannak; sehol Nagy-Britanniában annyi római katonai állomás nem volt mint itt és itt a Tyne és a Firth of Solway közt húzódott el a hires Hadrian-fal is. Az angolszászok korában Northumbria nevet viselt; fővárosa akkor Bamburgh volt. - 2. N., két county az É.-amerikai Egyesült-Államokban és pedig Pennsylvaniában (1190 km2 ter., 55.000 lak., Sunbury székh.) és Virginiában (518 km2 ter., 8000 lak., Heathsville székh.).


Kezdőlap

˙