Novobajazet

(Novij Bajazet, Kavar), az ugyanily nevü járás székhelye Erivan trnszkaukáziai orosz kormányzóságban, 6 km.-nyire a Gokcsatótól, (1886) 7488 nagyobbára örmény lak., örménygregorianus papi iskolával.

Novocserkasszk

a doni kozákok területének fővárosa és érseki székhely az Ak-szaj (a Don egyik ága) és Tuszlov alkotta félszigeten, vasút mellett, (1892) 39,210 lak., szőllőtermeléssel, gabona-, bor- és fakereskedéssel. szinházzal, Platov emlékszobrával és parkkal. A várost mostani helyére a Don jobb partjáról 1805. telepítették át.

Novogeorgijevszk

1. azelőtt Modlin, elsőrendü vár és egyik tagja ama várnégyszögnek (Varsó, Ivangorod, Breszt-Litovszk és N.), amely egy orosz-német vagy orosz-osztrák-magyar háboru esetén az orosz hadsereg operációinak lesz alapja; Plock orosz-lengyel kormányzóságban, a Bug és Visztula összefolyásánál, vasút mellett. A fő erősség a Visztula jobb partja és a Bug közt épült. A külső

Novograd-Volinszkij

az ugyanily nevü járás székhelye Volhinia orosz kormányzóságban, 82 km.-nyire Zsitomirtól, a Szlucs partján, 15.499 lak., gyertyaöntőkkel, tégla- és bőrgyártással. Lengyelország harmadik felosztásánál került Oroszországhoz.

Novogrúdok

(Novgorod Litovszkij, Novij Gorodok), az ugyanily nevü járás székhelye Minszk orosz kormányzóságban, a Niemen egy kis mellékvizénél, 12.715 lak., sör- és téglagyártással; régi erősség romjaival. 1444. tekintélyes vajdaságnak volt fővárosa, de már a XVI. században tatárok és oroszok elpusztították és ez utóbbiak 1654 körül el is foglalták.

Novohoperszk

az ugyanily nevü járás székhelye Voronezs orosz kormányzóságban, a Choper jobb partján, 6095 lak., régi erődítményekkel, hajógyárral, amelyben már Nagy Péter cár is építtetett hajókat, szappanfőzéssel, szeszégetéssel; faggyu-, lenmag- és gabonakereskedéssel.

Novominszk

kerületi város Orosz-Lengyelország varsói kormányzóságában, a Varsó-Breszt-Litovszk vasútvonal mentél, sörétöntéssel és 1832 lak.

Novomoszkovszk

az ugyanily nevü járás székhelye Jekaterinoszlav orosz kormányzóságban, a Szamara jobb partján, 19.149 lak., faggyukészítéssel és bőrcserzéssel, jelentékeny vásárokkal.

Novo-Petropolisz

1858. alapított német gyarmat Rio Grande do Sul braziliai államban, 70 km.-nyire Porto Alegretől, 12.000 lak., kukorica-, bab- és dohánykivitellel.

Novoradomszk

az ugyanily nevü járás székhelye Petrikau orosz-lengyel kormányzóságban, a Radomka és vasút mellett, 9275 lak., pamut- és gyapjufonással, butorgyártással.


Kezdőlap

˙