Novo-Rosszijszk

az orosz Ciszkuázia fekete-tengeri járásának székhelye, a Fekete-tenger N.-i öblénél, vasút mellett, 19.309 lak., egy francia társaság nafta-forrásaival (évenként 1 millió pud termelés); cementgyárral, Anapa és Szuchum-Kale felé rendes gőzhajó-összeköttetéssel. 1885 után 4 1/2 millió franknyi költséggel előirányzott új kikötőt kezdtek el építeni. N. az egykori Szudsuk-Kale török erősség helyén áll; 1838. vetették meg alapját az oroszok. A legutóbbi orosz-török háboru óta kereskedelmi jelentősége gyorsan növekszik. 1893. több mint 1000 hajó fordult meg benne. Kivittek búzát (207.000 t.), árpát (43.500 t.), rozsot (23.800 t.), kukoricát (2900 t.), lenmagot (52.900 t.) és naftaterméket (11.000 t.).

Novorzsev

az ugyanily nevü járás székhelye Pszkov orosz kormányzóságban, a Poszco és Arso tavak mellett, 2388 lak., sör- és bőrgyártással.

Novoszeló

község, l. Bács-Novoszeló.

Novoszibkov

az ugyanily nevü járás székhelye Csernigov orosz kormányzóságban, vasút mellett, 15.156 lak., vitorlavászonszövéssel és téglaégetőkkel; jelentékeny kereskedéssel.

Novoty

kisközség Árva megye námesztói j.-ban, 1489 tót lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Novska

politikai község Pozsega vmegye N.-i j.-ban, 1352 horvát-szerb, cseh és olasz lak.; a járási szolgabirói hivatal széke, vasúti állomással, posta- és táviró hivatallal és postatakarékpénztárral. Közelében két várron van, egyike a török uralom előtt a Zempche-család birtoka volt.

Novum

(lat.) a. m. új.

Nowack

Vilmos, német protestáns hittudós, szül. Berlinben 1850 márc. 3. Ugyanitt végezte tanulmányait, 1875. a teologiai szakból tanári képesítést nyert, majd helyettes lelkész lett St.-Gertrudban, később a Berlin melletti rummelsburgi árvaházban, 1880. a berlini egyetemen lett rendkívüli teologiai tanár, a következő évben a strassburgi egyetemhez hivatott meg rendes tanárul. Művei közül nevezetesebbek: Die Bedeutung des Hieronymus für die alttestamentliche Textkritik (Göttinga 1875); Die assyrisch-babilonischen Keilinschriften u. d. alte Testament (Berlin 1878); Der Profet Hosea erklärt (u. o. 1880); Lehrbuch der hebräischen Archäologie. (Freiburg 1894). Továbbá Bertheausnak a Példabeszédekhez, Hitzignek a predikátori könyvhöz irt kommentárjainak 2-ik kiadásait N. dolgozta át s rendezte azok második kiadását (Lipcse 1883), valamint Hupfeldnek a Zsoltárokhoz irt kommentárja tőle jelent meg 3-ik kiadásban (Gotha 1888, 2 köt.).

Nox

(lat.) a. m. az éj; mint istennő, l. Nyx.

Noxa

v. noxia (lat.). A rabszolga által elkövetett vétségért a római jog szerint a rabszolga gazdája felelt. Ezt a felelősséget jelöli a N. szó. A sértett felet a gazda ellen illető kereset a noxatis actio. A gazdát hol a szolga kiadásában (noxae deditio), hol pénzbirságban marasztalták. Justinianus előtti időben a családgyermek vétségeért a családapa ellen volt noxalis keresetnek helye. Általánosítva. a N. felelősséget jelent más által okozott kárért. A felelősség alapja oly viszony, melynél fogva a felelős a kárt tevő fölött felügyelni tartozott. Ily értelemben modern jogokban is előfordul a N., mely itt polgárjogi felelősség (responsabilité civile) nevet visel.


Kezdőlap

˙