Növényvillamosság

(electricitas vegetabilium), gyenge árama ismeretes, de a növényben kevés szerepe lehet, mert a gyenge elektromos áram, melyet a növényre mesterségesen eresztünk, életműködésében semmi észrevehető hatást nem okoz.

Növényzet

a növények összefoglalása akár kisebb területen, akár az egész földön, l. Flóra.

Növényzsír

l. Zsiradék.

Nővér

(hibásan képzett szó, a neologia terméke), az a nő, aki egy másik személynek szüleitől származik, annak N.-e. Ha mindkét szülő közös, a N. «édes»; ha csak az egyik szülő közös, a N. «mostoha» N. Apácákat is N.-eknek nevezik.

Növés

Születésük után a szerves testek még tovább fejlődnek. Általában a szopós gyermek az első évben mintegy 20 cm.-t nő, a másodikban 9, a harmadikban 7, a negyedikben 6,5 cm.-t. A következő tiz egészen tizenkét év alatt pedig még közel 6 cm.-t nő. A növés csak a 22-25. életévben fejeződik be, sőt az aggkorban kisebbedés követi. Hasonlóan változik a test súlya is. 3.20 kg. súlyu újszülött az első év végén 10 kg.-ot nyom. Mind e növekedés azáltal történik, hogy a szervek sejtszaporodás útján megnagyobbodnak. A nagyobbodáshoz szükséges anyagot a táplálással nyeri a fejlődő, növekedő szervezet. Igy a felnőtt agya az újszülött agyánál átlag 3,7-del súlyosabb. Születés után a nagy részt még porcból álló csontvázban csontosodó gócok lépnek fel; a csontok kiválóan hosszirányban nőnek és a 24. évvel ezek fejlődése is befejeződik. Némely felnőtt állatnál, a kétéltüek és hüllőknél vesztett testrészek pótolása is e tipus szerint történik; embernél és a melegvérüeknél általában a történt sértéshegedés útján képződő kötőszövet pótolja annyira-mennyire a szenvedett veszteséget. - A fa növését l. Fa.

Növesztés joga

(accrescendi jus) a. m. növedék-jog (l. o.).

Növevény

a jövevény, szövevény analogiája nyomán ez a növénynek (l. o.) helyes szóképzése.

Nővilág

hetilap a magyar hölgyek számára; szerkesztette 1857 jan. 8-tól, mikor a lap megindult, Vajda János; kiadó-tulajdonos volt Heckenast Gusztáv; divatképekkel és mintarajz-mellékletekkel; a rendes heti divattudósításokat Jósika Julia bárónő írta. (1863 jul. 1-től szept. 30-ig ideiglenesen Dalmady Győző szerkesztette). Megjelent hetenként egyszer 8-rét egy íves számokban Pesten; 1857 juliustól 4-rét alakban; 1861-től havonként kétszer, 1862-től háromszor és 1864 jan. 1-től ismét kétszer jelent meg rózsaszinü, utóbb fehér borítékban. Megszünt 1864 december 16.

Nővirág

termő v. magvazó virág, l. Himvirág.

N. T.

a Novum Testamentum (újszövetség) rövidítése, l. Biblia.


Kezdőlap

˙