Nuka-Hiva

l. Marquesas-szigetek.

Nuklein

(nuclein). E vegyületet Miescher fedezte fel a genysejtek magvában és a tojássárga testecskéiben. A N. szervezetünkben igen el van terjedve, mert föltalálható a tejben, a vörös vérsejtekben, spermában, a különböző szövetek fiatal sejtjeinek magvában. Liebermann Leo (l. o.) szerint a N. a fehérjének a metafoszforsavval való vegyülete, mert neki sikerült a N.-ből metofoszforsavat leválasztani és ebből meg fehérjéből N.-t előállítani. A N. tisztán igen nehezen készíthető, mert könnyen szétbomlik. Többnyire úgy kapják, hogy a fehérjéket 0,1 %-os sósavval való kezelés után néhány óráig tartó gyomor emésztésnek vetik alá és a visszamaradó N.-t igen híg (0,1 %) sósavval, vizzel, végre alkohollal meg éterrel kimossák és vakuumban megszárítják. Készíthető kazeinből is, ha ezt 2 °/00 sósavat tartalmazó vizben oldjuk és a szüredéket gyomornedv emésztésnek vetjük alá, amikor az N. leülepedik. A N. vízben kevéssé, alkoholban könnyen oldódik és a Millon-féle kémlőszertől vörös lesz. Más fehérjeféléktől nagy foszforsavtartalma által különböztethető meg. Lúgokkal főzve szétbomlik, ekkor az egyik bomlási termény foszforsav (de nem glicerinfoszforsav).

Nuksora

kisközség Hunyad vármegye puji j.-ban, 1028 oláh lakossal.

Nulla

(a lat. nullus-tól) a. m. semmi, csekély, jelentéktelen. N. a matematikában, l. Zérus.

Nulla dies sine linea

(lat.) a. m. egy nap se muljék el vonás nélkül; az id. Plinius szerint (Nat. Hist. 35, 36, 12) Apelles, Nagy Sándor udvari festője szokta ezt mondani abban az értelemben, hogy minden napnak meglegyen a dolga.

Nullakörző

l. Körző.

Nullapont

általában valamely mértéknek, v. mérésnek, rendesen a magasságmérésnek kezdő pontja. A katonai magasságmérés N.-ja az Adriai-tenger szine. Vizépítéstanban a N. a mércék számozásának kezdő pontja, mely rendesen a legkisebb viz szinében van.

Nullarendszer

Vonatkoztassuk a tér elemeit következőleg egymásra: A tér vm. A pontját és A1, síkját akkor mondjuk egymásnak megfelelőknek, ha homogén koordinátáik között az

u1 = a12x2 + a13x3 + a14x3

u2 = a21x1 + a23x3 + a24x4

u3 = a31x1 + a32x2 + a34x4

u4 = a41x1 + a42x3 + a43x3

egyenletek állanak fenn, hol az a12, az a21., az a13 és a13, végre az a23 és a32 állandó együtthatók egymástól csak előjelben különböznek. Két egyenest, s-et és s1-et pedig akkor mondunk megfelelőknek, ha s bármely A pontjának oly A1 sík felel meg, mely s1-et magában foglalja. A tér elemeinek ily módon való egymásra vonatkoztatását N.-nek nevezzük.

Nullificatio

(lat.) a. m. megsemmisítés; nullitas, l. Semmiség.

Numantia

a leghiresebb ókori város egész Keltiberiában (l. Keltiberek), a pelendónok területén, Hispania Tarraconensisben. Magas, mondhatni megközelíthetetlen sziklákra volt építve. Scipio benne ismervén fel Karthagónak legfélelmetesebb szövetségesét, ezt a várost törte meg legelőbb (Kr. e. 133). Az emlékezetes 15 hónapos ostromnak leirását Appian (Bell. hisp., VI. 48-98. old.) irta meg. Valószínűleg N.-nak emlékei azok a nagy szabásu romok, melyek Puente de Don Guatray mellett, Soria közelében láthatók.


Kezdőlap

˙