Nyerges

a kocsi elé fogott 4 ló közül a rúd jobb oldalán járó rudas ló elé fogott ló a kisefás vagy ostorhegyes, mig a rúd baloldalán járó a nyerges, az előtte járó pedig a gyeplős; ha három ló jár elül, az ostorhegyes mellett a jobb oldalán járó a láncos ló. L. még Hátasló.

Nyerges

Ádám, l. Kaproncai Nyerges.

Nyergesbőr

(blankbőr), igen kitünő minőségü, elegáns kikészítésü oly bőr, melyből a lószerszámokat csinálják. Ilyen bőrhöz tehát igen jó minőségü nyers bőröket választanak ki, melyek súlya 28-32 kb. L. Timárság.

Nyerges kocsi

nehéz várlövegcsövek szállítására szolgáló szerkezet, amely négy alacsony és erős kereken jár. A két tengelyt nyujtó köti össze. A kocsi hosszában két gerenda fekszik, amelyekre a tengelyek felett két, a közepén mélyebbre faragott és nyeregnek nevezett erős talp van helyezve. E nyergek mélyedésébe teszik a lövegtalpból kiemelt csövet.

Nyerges-Újfalu

(Sattel-Neudorf), nagyközség Esztergom vmegye esztergomi j.-ban, a Duna mellett, 2468 magyar és német lakossal, vasúti és gőzhajóállomással, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. Schönwiesner szerint e helyen feküdt a rómaiak Villa Curtia nevü városa s valóban határában számos római régiség található. E helység mellett emelkedő sziklás hegyen régi vár nyomai látszanak, mely romokra a kurucok 1706. fellegvárat építettek, de Pálffy János és Stahremberg Guidó bevették azt és az egész őrző sereg lekaszaboltatott.

Nyerő

(Dugoszellő), nagyközség Torontál vármegye nagyszentmiklósi j.-ban, 1511 oláh és német lakossal.

Nyers

az el nem készített, azaz sem sült, sem főzött ételek jelzője, ugyszintén a még nedves fa, bőr, valamint az iparilag fel nem dolgozott anyagok, u. m. vas, kő, stb., nem kevésbbé az u. n. nyers termények, u. m. búza, zab, kukorica, rozs, árpa, komló, mák, szilva stb. Ny.-nek mondják még annak az embernek modorát, aki durva, faragatlan. Ny.-nek nevezzük még az egészen fiatal, csak egy forráson keresztül ment bort.

Nyers acél

l. Vas.

Nyers bőr

l. Bőr.

Nyers cukor

l. Cukor.


Kezdőlap

˙