Nyüvés

a kender és len betakarításának egyik módja, melynél a megérett növények gyökerestül a földből kihúzatnak. Minthogy a kender Ny.-e nagyon nehéz és költséges munka, helyette újabban nagyban való termelésnél a sarlóval, illetve kaszával, sőt kaszálógéppel való lemetszést alkalmazzák.

 

 

 

O, o

és Ó,ó, a magyar ábécé 22. és 23. betüje. L. Irás.

O és ó magánhangzók, kiejtésre nézve középen állnak az a és u hangok közt, tehát ajakműködéssel ejtett középzártságu mély hangok. L. Hangok, Hangtörténet.

Ó-

kezdésü magyar helyneveket l. a főszó alatt.

O.

Ohio állam nevének hivatalos rövidítése.

Oahu

a Havai szigetek egyike Molokai és Kauai közt, 1680 km2 területtel, (1884) 28,068 lak., Ény-ról DK-felé két, egymással egyközü vulkáni eredetü hegylánc: a Kaala (legmagasabb csúcs 1186 m.) és az alacsonyabb Konahuanui vonul rajta végig; köztük a föld meglehetősen terméketlen, egyebütt termékeny. Majdnem minden oldalról koráll-zátonyok fogják körül, csupán fővárosa Honolulu előtt van jó kikötő.

Oajaca

l. Oaxaca.

Oakland

(ejtsd: óklend), 1. county Michigan É.-amerikai államban 2331 km2 területtel, 44,000 lak., Pontiac székhellyel. - 2. O., Alameda county székhelye Kalifornia É.-amerikai államban, 15 km.-nyire San Franciscótól, a San Franciscói-öböl jobb partján, vasút mellett, (1890) 48,632 lak., fürész- és őrlőmalmokkal, agyagiparral, bőrgyártással és jutaszövéssel; a sanfranciscóiak számos nyaralójával; Military és Goden Gate Academyvel. É-ra 6 km.-nyire van Berkeley, 5101 lak., universityvel, siketnémák és vakok intézetével.

Oaks

(ang., ejtsd: óksz), a Derby-verseny másik neve, Derby gróf O. kastélya után. A versenyt Epsomban tartják a pünkösd előtti vagy utáni pénteken. - O. stakes, a kancadíj angol elnevezése.

O. A. M. D. G.

v. Imnia ad majorem Dei gloriam, l. M. I. N. D. (XII. köt. 676. old.)

Ó-Anglia

l. Old-England.


Kezdőlap

˙