Odeum

(gör, odeion, franc. odéon, a. m. énekház), hangversenyterem, aminőt Görögország virágzása korában egyenesen a zene céljaira építettek s amelynek berendezése megfelelt a szinházénak is, de kisebb arányokban. Az első O.-ot Perilles építtette Athénben, még pedig állítólag olyan alakban, hogy hasonlítson Xerxes sátrához. Volt még Athénben egy másik, körülbelül a legpompásabb, amely valaha épült: a Herodes Atticusé. DNy-ra feküdt az akropolisztól, 8000 ember fért el benne és hosszanti átmérője, miként az mai napig megfigyelhető, 284 láb volt. Athénen kivül volt még egy O. Korintusban, melyet szintén Herodes Atticus építtetett, Patrasben (legpompásabb az athéni után, hires Apollo-szoborral), egy-egy Szmirnában, Tralleszben és még több vidéki, többnyire kis-ázsiai városban. Rómában az első O.-t Domitianus alapította, a másodikat Trajanus. - Manapság O. v. Odéonon nagyobb olyan helyiségeket értenek, melyek a zene, szinpad, tánc és általában a társas mulatságok számára épülnek. Ezek közt kiválik a párisi Odéon-szinház.

Odeypoor

l. Udaipur.

Odiel

120 km. hosszu pari folyó Huelva spanyol tartományban. Aracena város közelében a Sierre Aracenában ered; mivel száraz vidéken folyik, vizben nem igen bővelkedik. Huelva mellett kiszélesedik és ez alatt nem nagy távolságban fölveszi a Rio Tintót, mellyel együtt a Huelva-csatornán át az Atlanti-tengerbe ömlik.

Odilienberg

v. Ottilienberg, 820 m. magas hegyorom a Vogézekben (molsheimi kerületben, Alsó-Elzász), csúcsán pogánykori erődítések romjaival, lejtőjén az Ottilia-kolostorral, melyet a hegy alján lévő Niedermünster nevü monostorral együtt 680 körül alapított I. Eticho alemann herceg leányának, Ottiliának tiszteletére, aki Elzásznak védőszentje. A kolostor, mely a XVI. század közepéig a humanizmus egyik fészke volt, 1853 óta újból helyre van állítva. V. ö. Reinhard, Le mont Sainte-Odile (Páris 1888); Schricker, Der Odilienberg (Strassburg 1874).

Odilo

(szent), clugnyi apát, szül. Clermontban 962 táján, megh. Sauvignyben 1049-ben. 994. lett clugnyi apát s mindent elkövetett, hogy rendjének szigoru szabályait Francia-, Olasz-, Spanyol- és más országokban általánossá téve, az egyházi rend fegyelmét növelje. Nagy tisztelői közé tartozott Szt. István magyar király is és levelezésbe bocsátkozott vele. 1345. a szentek sorába iktatták. V. ö. Monum. Germ. Script. IV. 633-4.

Odilon-Barrot

l. Barrot.

Odinafa

(növ.), a szömörcefélék faja; az Odina wodur Roxb, és O. gummifera Blume (Spondias Wirtgenii Hassk.) Kelet-India magas fája, bőven termel mézgát, melyet ugy használnak mint az arab mézgát, de fájok is értékes.

Ódinn

l. Vodan.

Odiosus

(lat.) a. m. gyülölt, kellemetlen, kiállhatatlan; odiosa, gyülöletes dolgok; odium, gyülölet.

Odi profanum vulgus et arceo

(lat.) a. m. gyülölöm az elvetemült népet és távol tartom magamat tőle, idézet Horatius Ódáiból (III. 1., 1.).


Kezdőlap

˙