Oedogonium

Link. (növ.), Gőcsfonal.

Oeil-de-boeuf

(franc., ejtsd: öj dö böf), szó szerint a. m. az ökörnek a szeme. Az építészetben a XVII. sz. architekturájában divatba jött kere v. elliptikus ablakok neve, melyek különösen a magas Mansard-tetőket világítják meg. A legszebb O.-ablakokkal ellátott termeket Versaillesben és II. Lajos tündérpalotátjában Herren-Chiemsee-ban mutatják.

Oeiras

kikötőváros Lissabon (ettől 12 km.-nyire) portugál kerületben, a Tajo-torkolat É-i partján, a Ribeira de Lage és vasút mellett, (1878) 2875 lak., meleg ásványviz-fürdőkkel, Pombal-féle kastéllyal. 3 km.-nyire van Carcavelos falu kitünő szőllőtermeléssel.

Oelsnitz

1. O. im Vogtland, az ugyanily nevü járás székhelye Zwickau szász kerületi kapítánysában, a Fehér-Elster és a Hainbach összefolyásánál, vasút mellett, (1890) 9426 lak., nagy szőnyegszövőgyárral (1000 munkás), korzett-, kammgarn-kelme-, asztalterítő- és kendőgyártással, jutaszövéssel és festéssel, sör- és malátagyárral. V. ö. Jahn, Chronik d. Stadt O. - 2. O. im Erzgebirge, falu zwickau szász kerületi kapitányság chemnitzi j.-ban, vasút mellett, (1890) 10,345 lak., szénbányával, őrlő- és fürészmalmokkal; kötöttárugyártással.

Oenanthe

Tourn. (növ.) a. m. borvirág. l. Bösövény, Nadálygumó és Alkalmazkodás. - L. még Önant...összetételeit.

Oeneus

l. Oineus.

Oeni pons

vagy Oenipontum, Innsbruck latin neve.

Oenocarpus

Mart.(növ.), l. Mustpálma.

Oenologia

(a görög a. m. bor szótól), az erjedési kémiának az az ága, mely kizárólag a borral foglalkozik; borászati tudomány. Oenologus, a borászattal tudományos alapon foglalkozó egyén.

Oenothera

L. (növ.), l. Ligetszépe; Oenothereae v. Oenotheraceae, l. Ligetszépe-félék.


Kezdőlap

˙