Olgopol

(Oljgopolj), az ugyanily nevü járás székhelye Podolia orosz kormányzóságban, a Szavaranka mellett, (1890) 9536 lak., gyertyaöntéssel és szappanfőzéssel.

Olgun

Dulcigno (l. o.) török neve.

Olgyay

Ferenc, tájfestő, szül. Jászberényben 1872., régi nemesi családból, melynek tagjai a katonai és politikai pályán többször jelentékeny szerepet játszottak. Művészi tanulmányait Münchenben végezte Herterich tanár vezetése alatt. Tájképei, melyeket a képzőművészeti társulat kiállításain mutatott be, élénk megfigyelésről s a realisztikus ábrázolás iránt tanusított hajlamáról tesznek bizonyságot.

Olhâo

(ejtsd: olyaun), város Frűaro (ettől 8 km.-nyire) portugál kerületben, 6915 lak., kötélveréssel. Környéke borait fuzetai borok néven hozzák kereskedésbe. 1808 juniusban innen indult ki a franciák elleni portugál felkelés.

Oliaros

Antiparos (l. o.) régi neve.

Olibunum

(lat.) a. m. tömjén (l. o.). O. Arabicum a. m. arab tömjén, l. Lóciprus; O. silvestre a jegenyefenyő gyantája, fenyőtömjén v. vad tömjén.

Olifant

3 folyó D.-Afrikában: 1. O., a Lompopo legnagyobb, mintegy 700 km. hosszu mellékfolyója. A D.-afrikai köztársaság Ermelo nevü kerületében ered, Zoutpansberg és Lydenburg közt áttör a Kathlamba-hegységen és D. sz.. 24°10' alatt torkollik; legnagyobb mellékvize a Lelaba. - 2. Ki-i O. (O. River East) a Nagy Karroón, Fokföldön, a Zwartebergetől É-ra ered, Ny-nak folyik Oudtshoorn kerületén át és a Gouritzba torkollik, amellyel együtt Alival-Southnál a tengerbe szakad. - 3. Ny-i O. (O. River West), mintegy 250 km. hosszu folyó D.-Afrikába. Tulbagh kerületben ered, átfolyik a Cedar- és O.-hegyek közti völgyön, fölveszi a Doornt, azután hirtelen D-ik kanyarulatal a D. sz. 31°44' alatt az Atlanti-oceánba torkollik. Vizkörnyéke 35,000 km.

Olifant

(ó-franc.), Roland kürtjének neve.

Oligárkia

(gör.) a. m. keveseknek uralma; az arisztokráciának mint államformának elfajulása. Az O.-nak megfelel a monárkiában a despotia, demokráciában az ochtokrácia. Az O.-nak lényege abban áll, hogy egynéhány arisztokratikus család vagy egyén az államhatalmat kezébe keríti s azt magán céljai érdekében gyakorolja.

Oligemia

(gör.), vérszegénység.


Kezdőlap

˙