Onus

(lat.), a. m. teher.

Onychophora

v. protracheata (állat), magyarul karomlábuak vagy öslégcsövesek, az ízeltlábú állatok körének egyik osztálya. Az ide tartozó fajok teste kissé megnyult, féregforma s éppen ezért korábban a gyűrüsférgekhez sorolták. A test különben 14-42 külsőleg gyűrüzött szelvényből áll, amelyek az utolsónak kivételével valamennyien egy pár lábat viselnek. A lábak rövidek, kúpformák, kevés izüek s inkább lábcsonkoknak látszanak; valamennyi két karomban végződik. A fej két csápot visel és egy pár pontszemet. Az állkapocspár a lábakhoz hasonlít s a szájüregben fekszik. A száj két oldalán alul egy-egy szemölcs van, amely a törzs második izének lábpárjából fejlödött s ezeken nyilik a külvilágba egy-egy nagy nyálkamirigy, melyeknek váladéka fonállá szilárdul. A szaporodás vált ivaru s az ivarnyilások az utolsó előtti szelvényen fekszenek. Az eddig ismert fajok egyetlen családnak s a Poripatus egyetlen nemnek képviselői.

Onza

a spanyol uncia vagyis a spanyol librának 1/16 része; O. de oro, spanyol aranypénz, értéke 16 ezüst piaszter = 77,67 korona, quadrupelnek is hivják, a spanyol Amerikában doblon (l. o.) a neve. Boliviában = 10 escudo= 73,68 korona, Columbiában 20 peso= 93,22 korona.

Oodeypoor

Udaipur (l. o.) angol neve.

Ooforektómia

(gör.), a petefészek kiirtása..- Ooforitisz, a petefészek gyuladása.- Ooforon, l. Petefészek.

Oogonium

(növ. a görög óon-ból), a kriptogamák egyik női ivarszerve, mintegy petefészke, melyben a termékenyítendő petesejt van, s belőle termékenyítve az oospóra lesz.

Oojyne

keletindiai város, l. Udsain.

Ookiep

város a Fokgyarmaton, a Kis-Namaföldön, 10 km.-nyire Springboch-Fonteintól, vasút mellett, 3000 lak., rézbányával, amely évenként 12.000 t. ércet szolgáltat, amelynek 70%-a réz..

Oolit

(ásv.) Ikrakő és Mészkő.

Oolit-formáció

a geologiai jura-szisztémának (l. o.) régi megnevezése, mivel a jurában igen gyakoriak az oolitos (ikraköves) kőzetek.


Kezdőlap

˙