Oologia

(gör.), az a tudomány, amely a tojásokról szól, és innét az, ki azzal foglalkozik; oologus.

Oomantia

(gör.), a madarak tojásából való jóslás. Ilyenkor a tojást parázsra teszik; ha valamelyik oldalán izzad, nedves lesz, az jó jel, ellenben ha elpattanik, akor rosszra, kellemetlenre lehet következtetni.

Oomos

Károly, belga festő, szül. Desschelben 1845 jan. 27. Az antwerpeni akadémián tanult, majd Nicaise de Keysernek lett tanítványa, beutazta Hollandiát, Angol-, Német- és Olaszországot. Többnyire történelmi genreképeket festett. A legismertebbbek; II. Fülöp király megadja a végtisztességet testvérének, Don Juan d' Austriának (antwerpeni új muzeum); Tiltott bibliaolvasás (brüsszeli muzeum); Birói vizsgálat az antwerpeni Plantin-nyomdában; A törvény védi az ártatlanságot (antwerpeni esküdtszék); Rubens utolsó napjai stb.

Oomycetes

(növ.) a.m. petespórás gombák, l. Gombák.

Oori

folyó l. Limpopo.

Oospórásak

(növ.) a. m. petespórásak, az olyan kriptogamák, kivált moszatok, amelyek termékenyített petesejtről szaporodnak.

Oost

1. Jakab van, az idősb, flamand festő, szül. Brüggében 1600., meg. u. o. 1671. Olaszországban a Carracciak hatása alatt képezte ki magát, de legtöbbet tanult Rubens és van Dyck műveiből, melyek után másolatokat is készített. Műveinek nagy része Brügge templomaiban és az ottani akadémia muzeumában van, p. Mária bemutatása a templomban (Szt. Jakab-templom); Menekülés Egyiptomba (Megváltó-templom) stb. Egyéb művei a bécsi, párisi, szt.-pétervári muzeumokban láthatók.

2. O. Jakab van, az ifjabb, flamand festő, az előbbinek fia és tanítványa, született Brüggében 1639., megh. u. o. 1713. Párisban és Rómában tanult, egy ideig Lilleben is élt, hol néhány nagy oltárképe fönmaradt, de utóbb visszatért szülőföldjére. Nagyobb jelentőségre csak a képmásfestés terén tett szert. Egy hiteles férfiképmása a brüggei akadémia muzeumában van.

Oostacker

község K.-Flandria belga tartományban, 7 km.-nyire Gandtól, a gand-terneuzeni csatorna mellett, 4407 lak., cikória-, szappan- és egyéb gyárakkal.

Oostcamp

falu Nyugat-Flandria belga tartományban, vasút mellett, 5826 lak., csipkekészítéssel.

Oosterhout

falu É.-Brabant németalföldi tartományban, 7 km.-nyire Gertruidenbergtől, gőztramway-állomás, 10.425 lak., bőr-, dohány-, szivar-, répacukor- és billardgyártással.


Kezdőlap

˙