Óriás kagyló

(Tridacna Brug), az Ó.-félék családjának egyik neme. Kagylói egyformák, szabályosak, erősen bordásak, vastagok. Záró izma csupán egy van. Köpenye a láb kitolására és a szifók kinyujtására szolgáló nyilásokon kivül egészen zárt. Legnagyobb faja a Tridacna gigas L., mely 1,5 m. hosszura és 2-4 mázsa nehézre nő. Záróizma rendkivül erős és kagylóinak éles szegélyével kemény tárgyakat is könnyen elmetsz. Hazája az Indiai-oceán. Kagylóit szenteltviz-tartónak v. aranyhalas medencéknek használják. Húsa ehető.

Óriás kigyók

majdnem kizárólag a forró földövön élő, méregfog nélküli, több méter hosszu kigyók, melyek a siklóforma kigyók (Colubriformia) alrendjéhez tartozó Arcrochordidae, Pythonidae és Boidae családok nemei és fajai. Valamennyire jellemző, hogy szájnyilásuk feltünő tágulóképességgel bir; zsákmányukat testükkel előbb összeropogtatják s aztán egészben nyelik el. Az óvilági Ó. a Python nembe tartoznak s ennek fajait gyakran mutogatják állatseregletekben. Az újvilági Ó. már több nembe tartoznak, de legnagyobbak a Boa és Eunectes fajok Dél-Amerikában.

Óriás lajhár

l. Mylodon.

Óriás növés

l. Gigantizmus és Hipertrofia.

Óriások

a ritkábban előforduló, de a természet rendjével nem ellenkező óriás növésü embereken kivül minden nép mese- és mondavilága ismer természetfölötti erőkkel és tulajdonságokkal felruházott Ó.-at. Az izraeliták őstörténete nemcsak óriási fajzatokról és népekről beszél (Énok fiai Hebronban, a refainok és nefilimek), hanem óriás termetü harcosokról is (tipikus alakjuk Góliát). Az indus mitologia óriásait maga Brahma teremtette s midőn azok később föllázadtak ellene, tulajdon nyilával öldöste le őket ismét. A görög mitologia a természet hatalmas erőit Ó.-ban (gigászok, titánok, kiklopok, továbbá Antaeus, Aegaeon stb.) személyesítette meg. Az északi mitologiában a kaoszból születik Ymir óriás, kinek agyonvert testéből Odin, Vili és Ve istnek a világot teremtik. A tatárok, szlávok, finnek néphitébebn is megvoltak az Ü., de megvannak a magyar népmondákban is, melyeknek hősei nagyrészt történeti alakok is voltak. Igy keletkeztek a Szt.-László-mesék, a Toldi-monda, továbbá a Vasgyúróról és Garabonciás diákról stb. szóló történetek. Az Ó. mind a mai napig is élnek a népmondák és a tündérmesék költészetében; sőt a nyelv is megtartotta ezt a fogalmat mindannak jelölésére, ami nagy, szertelen és a természet rendjéből kiválik.

Óriás ősszarvas

l. Megaceros.

Óriás rozs

l. Lengyelbúza.

Óriás sáskák

(Phasmidae), az igazi egyenesszárnyuak csoportjába, a lépkedőkhöz tartozó rovarcsalád, melyeknek teste karcsu és hosszu, fejök szabad, csápjaik fonalformájuak, különben bizarr alakuak és forró égöviek. Növényevők, petéiket egyenként rakják. Ismertebb fajai: a levélsáska (Phyllium), a borneói igazi óriás sáska (Phasma quadriguttatum Burm.), melynek himje 60, nősténye 80 mm., a Dél-Európában élő Bacillus stb.

Óriás sejt

szorosan véve oly rendes sejt, mely óriási méreteket, valódi tultengést ért el; használtatik azonban ez elnevezés a sokmagvu sejtek megjelölésére, melyek helyesebb nee a multi- v. plurinuclearis volna. Ha valamely sejtmag osztódását nem követi a protoplaszma osztódása, hanem a magvak osztódása dacára a sejt maga nem oszlik: létrejönnek az Ó.-ek. Egymagvu sejtekből is származhatnak Ó.-ek, ha a mag mitosis multipolaris v. ha a mag direkt fragmentációt szenved. Az Ó.-ek később egymagvu sejtekre eshetnek szét. Előfordulnak: 1. a kötőszövet újképződését, regenerációját eszközlő sarjadzó szövetben; 2. a szövetekbe nyomuló idegen testek körül, vagyis az azokat betokoló kötőszövetben; 3. nagyobb elhalt szövetrészletek felületén, melybe górcsői méretü gödröcskéket ásnak; 4. az apró szürke gümőben (tuberculum); itt a gümő elsajtosodásával az Ó.-ben is központi elhalás (nekrozis) lép fel, mikor az Ü. közepe már alig vagy éppen nem festődik s a magvak a még élő protoplaszmában rendesen periferikus koszorut alkotnak az egyes sejtmagvak holt tengelyének radialis irányával; tartalmaznak gyakran gümőkórbacillusokat is; 5. lepra, lupus, szarkoma (húsdaganat), különösen a csonthártyából kiinduló szarkomák szövetében.

Óriás szalamandra

(állat), l. Cryptobranchus.


Kezdőlap

˙