Ormányság

Baranya vármegye délnyugati sarka, mely Jeremiás Sámuelnek az 1828-iki Tudományos Gyüjtemények X. kötetében közölt ismertetése szerint a kémesi határba eső laki hídtól a vármegye csúcsáig, Bogdásáig, a Dráva mentén terjed s összesen 23 helységből (Vaiszló, Szt.-Márton, Bogdása, Zaláta, Hirics, Kis-Csány, Oszró stb.) áll, 12-13,000 lak., akik a sztárai horvátok kivételével, magyarok s külön nyelvjárást beszélnek. A községnevek jobbára szláv eredetüek, mig az egésznek a neve, az O., azaz erdőség, török eredetü, ez arra mutat, hogy maga a lakosság háromféle elemnek az összeolvadásából alakult, u. m.; a szláv őslakókból, magyarokból és turkokból. A magyar-turk elem nyilván Anonymus kunjainak a maradványa; Anonymus szerint ugyanis egyik kun vezér, Ete, a honfoglalás korában Baranyát szállta meg s hogy népe, a kun-kabar elem az ormányságiakban maradt fenn, nyelvük mutatja, mely egyfelől a mátravidéki palócok, másfelől a székelyek nyelvével van közelebbi rokonságban.

Ormay

Norbert, l. Auffenberg (2).

Orme

Philibert de l', l. De l'Orme (V. köt. 152. old.).

Ormesby

(ejtsd: órmszbi), város York angol grófságban a North-Ridingban, Middlesboroughtól DK-re (1891) 8629 lak.

Ormes Head

Great (ejtsd: grét órmsz hedd), 229 m. magas hegyfok Carnarvon walesi grófság É-i partján. 6 km.-nyire DK-nek van Little O. Kettejük közt fekszik Llandudno.

Ormiánok

azoknak az örményeknek utódai, akik a XIV. sz.-ban a mohammedánok elől Lengyelországba és Podoliába menekültek. Leginkább a Dnjeszteer mellékén és Galiciában élnek.

Ormingya

kisközség Hunyad vármegye brádi j.-ban (1891) 1087 oláh lak., határában aranybányák és barlangok vannak, melyek a boicai bányamegyéhez tartoznak. V. ö. Téglás Gábor: újabb barlangok az erdélyi Érchegség övéből (M. tud. akad. Matem.-term.-tud. Közlemények XXI. köt. 1. füzet).

Ormódy

1. Bertalan, iró, szül. Miskolcon 1836 jan. 7., megh. Pesten 1869 dec. 24. A miskolci református liceum minden osztályát végig hallgatván, tanulmányait a budapesti egyetemen folytatta, hol orvosi pályára készült, de a boncolás ellen érzett iszonyt nem tudván leküzdeni, az orvosi tanulmányokat abbahagyta s azontul kizárólag az akkor sok nehézséggel küzdő s a cenzura zsarnoksága alatt szenvedő irodalommal foglalkozott. Egymás után több ízben jelentek meg versei, melyek során A magyar Romancero az ötvenes évek vége felé feltünést keltett. 1868. Áldor Imrével együttesen szerkesztette a még azon évben második kiadást ért Kossuth-albumot. Azután a Pecsovics nevet viselő élclapot szerkesztette, ostorozva ebben az arisztokrácia hazafiatlan részét s a társadalmi visszaéléseket. Egy évvel kora halála előtt a nép közművelődésének terjesztése céljából Corvina cég alatt válogatott erkölcs- és ízlésnemesítő művek kiadására szövetkezett olcsó könyvkiadó-társulat alapításában fáradozott. - 2. O. Vilmos, az előbbinek öccse, szül. 1838 dec. 8., az első magyar biztosító-társaság s több nagy pénzintézet egyik igazgatója, kitünő műveltségü irodalom- s művészetbarát. Legközelebb a budapesti zenekedvelők egyesületének elnökévé választatott.

Ormonde

(ejtsd: órmönd), a Butler-családnak, Irország egyik legrégibb és legelőkelőbb nemzetségének fő címe. A család Theobaldban tisztelte törzsatyját, aki II. Henrik alatt, a XII. sz.-ban, Irország meghódítása alkalmával annyira kitünt, hogy a háladatos király «Hereditary Chief Butler of Ireland»-nek, vagyis ir örökös főpohárnokának nevezte ki, mire Theobald e hivatalától a Butler nevet vette föl. 1328. Butler Jakab az O. grófi címet nyerte. E család legkiválóbb sarjadékai a következők: Butler Jakab, a család negyedik grófja, V.Henrik alatt Irország helytartója, szerencsésen harcolt a sziget főnemessége ellen. Meghalt 1452. - Butler Jakab, az ötödik gróf, 1453. Irország helytartója. VI. Henrik érdekében harcolt a York-pártiak ellen Wakefiel (1460) és Towton mellett (1461). Towtonnál fogságba került és máj. 1. vérpadon végzé életét. - Butler Jakab, az első Butler herceg, szül. Londonban 1610 okt. 19., megh. 1688 jul. 21. Mint Irország alkirálya 1644 óta a Stuartok leghűségesebb párthiveihez tartozott. I. Károly kivégeztetése után hiába törekedett Irországot II. Károly számára megmenteni és ennek folytán számkivetésbe követte urát. A Stuart-család restaurációja után (1661) O. hercege és még két ízben Irország alkirálya lett. - Butler Jakab herceg, az előbbinek unokája, meghalt 1745. Az 1689-iki forradalom alkalmával III. Vilmoshoz csatlakozott, részt vett a Boyne folyó mellett vívott csatában és 1702. Irország alkirálya nő. 1711. Marlborough helyébe az angol szárazföldi hadak fővezérévé nevezték ki, csakhogy az angol kormány Szavójai Jenő herceg minden kérése és sürgetése dacára sem engedte meg, hogy O. akár csatákban, akár ostromban részt vegyen. Midőn a Whig-párt 1715., I. György trónralépése után, ismét kormányra jutott, O.-öt a Stuart trónkövetelővel való titkos összeköttetései miatt felségsértés címen perbe fogta és midőn O. meg nem jelent, a bill of attainder alapján címeitől és méltóságaitól megfosztatott. O. erre a trónkövetelőhöz (Stuart Jakab Eduárdhoz) csatlakozott, külföldön maradt és számivetésben halt meg. Az ellene hozott itélet 1791-ig maradt érvényben; ekkor történt, hogy Butler János, egy mellékág sarjadéka, újra megkapta az O. grófi címet. Ennek fia az O. marquis címet nyerte (1825). A család jelenlegi feje, Butler Jakab Eduárd Vilmos Theobald (szül. 1844 okt. 5.), szintén az O. marquis címet viseli.

Ormont

Val d', völgy, l. Grande-Eau.


Kezdőlap

˙