Oszmologia

(gör.), az illatos anyagok tana.

Oszmozis

l. Átszivárgás és Endoszmozis.

Osznovjánenko

Kvitka Fjodorovics Gergely (l. e.) kis-orosz iró álneve.

Ó-szövetség

l. Biblia.

Oszpora

(asper), a török hódoltság korában legkisebb török ezüstpénz, mely súly szerint, mérve v. zacskóba kötözve volt forgalomban. L. Asper.

Osztag

katonai csapatrész, amely csak időlegesen van együtt és nem alkot sem taktikai, sem közigazgatási egységet. - O. (erdészet), az erdőnek oly részlete, mely fanemre, illetve fanemelegy-arányra, korra, felújulása módjára (sarjakból v. magból), zárlatára v. termőhelyi jóságára nézve szomszédságától lényegesen különbözik. Az O.-okat tehát a tagok (l. Erdőbeosztás) keretében alkotja az erdőrendező, s igy ezek nem egyebek, mint az erdőnek ama legkisebb részletei, melyeknek egymástól való elkülönítését a jelenlegi állab- és termőhelyi különbségek teszik szükségessé.

Osztalék

az a része valamely részvénytársaság vagy szövetkezet évi jövedelmének, melyet a közgyülés határozata képen minden gyes részvényre kifizetnek. Az O.-ot az illető részvény megfelelő évi szelvénye ellenében fizetik ki a szelvényen megjelölt vagy az igazgatóság által megállapított pénztárnál az üzleti év befejezése után. Egyes társaságok, egyesületek, különösen az osztrák-magyar bank az O. egy részét már az első félév után fizeti ki, mig a többit csak a közgyülés után. L. még Felülosztalék és Osztalékrendszer.

Osztalékrendszer

a munkadíjazásnak egy módja, melynél az alkalmazottak a vállalat jövedelmében részesülnek. Az O. különböző gyári (l. Munkásosztalék) s mezőgazdasági vállalatiknál nyer alkalmazást s tulajdonképi célja a vállalat vezetőit illetve a munkásokat nagyobb ügybuzgóság kifejtésére s ez által a jövedelem fokozására serkenteni. Hazánkban az O. kivált a tiszti kezelés alatt álló uradalmi birtokokon áll alkalmazásban, még pedig különféle alakban. Legrégibb alakja a nyers jövedelmi osztalék, mely másként procentuációnak vagy akcidenciának, illetve jutaléknak is mondatik. A procentuációnál az osztalék a gazdaság nyers jövedelme vagy képszpénzbevétele szerint állapíttatik meg, de ez a módozat nem ajánlatos, mivel a nyers jövedelem fokozása még nem jelenti egyúttal a tiszta jövedelem fokozását s mert esetleg a termelési költség tulságos emelésére vezethet. Ennél sokkal helyesebb az egyes termelési ágak nyers jövedelme szerint kivetett osztalék. Ezen módozat sorába tartozik p. a régi mérőgaras, mely abból áll, hogy a kezelő tiszt minden mérő eladott gabona után osztaléképpen egy garast kap. Jelenleg minden 100 kg. eladott gabona után 10-20 fillérnyi osztalékban szokás a tisztet részesíteni. Azonban ezzel a módozattal sem érhető el az O. célja helyesen, minél fogva rendszeresen kezelt gazdaságokra nézve a tiszta jövedelemből nyujtott osztalék az u. n. tatniéme az egyedül helyes. Ennek számos módozatai közül legelterjedtebb az arányos osztalék, melynek alapját a birtok minimális jövedelmét meghaladó jövedelem teszi. Minimális jövedelemnek a normális birtokjáradékot és a tőkekamatot tekintik. A fokozatos osztaléknál pedig a jövedelem arányában progresszive emelkedik az osztalék. V. ö. Hensch Á., Jószágberendezés és kezeléstan (Magyar-Óvár 1895).

Osztalgia

(gör.), a. m. csontfájás.

Osztály

(classis), az állattani rendszerben felülről lefelé számítva a második kategoria, amely az ugyanazon fő bélyegeket viselő rendeknek befogadására szolgál. Igy p. az emlősök O.-a egyesíti a négykezüeket, kézszárnyuakat, ragadozókat stb. - O. a botanikában, 1. Rendszer. - O. a geometriában a felületek és görbevonalak osztályszáma. - O. az iskoláknak vagy egy-egy évfolyama (az évfolyam összes tanulói), vagy pedig egy-egy tanterme. Az első értelemben használják, midőn a gimnázium 8, vagy a polgári iskola 6 O.-áról beszélnek. Az O.-ok sorszámozása nálunk, Ausztriában és Dél-Németországban a legalsó évfolyamon kezdődik, holott Észak-Németországban éppen megfordítva, az első O. a legmagasabb, az utolsó évfolyam. Jelentheti azonban az O. magát a tantermet is, amely értelemben beszélünk egy, két, három stb. osztályu elemi népiskoláról, vagyis olyan iskoláról, ahol az elemi iskolának mind a hat évfolyama egy, két, három stb. tanteremben, ugyanannyi tanító vezetése alatt nyer oktatást. Az egy osztályu elemi iskolát nevezik máskép osztatlan, a hat osztályut pedig osztott elemi népiskolának.


Kezdőlap

˙