Otagra

(gör.), ideges fülbántalom, mely rendesen fülzúsággal s nehéz hallással jelentkezik. Heves, szúró fájdalom jár vele. L. még Fül (betegségei).

Otaha

egyike a Társaság-szigeteknek, l. Tahaa.

Otaheiti

l. Tahiti.

Otaria

Péron (állat), az úszóemlősök egyik neme, rövid szemfogakkal, külső kis fülkagylóval, csupasz talppal s ez hosszbarázdás. Ujjai bőrlebenyesek s a hátulsó lábakon egyformák. Három faja ismeretes: a sörényes fóka (O. jubata Desun), a medvefóka (O. ursina Péron) és az oroszlánfóka, l. Fókák.

Otaridae

(állat), l. Fókafélék.

O tempora! O mores!

(lat., a. m. mely idők, mely erkölcsök!) E fölkiáltást Cicero használta három remek beszédében (in Catilinam I., 1., in Verrem II., 45. és pro rege Deiotaro XI. 31.).

Ote-toi de lá, que je m'y mette

(franc.) a. m. eredj odább, hadd foglalom el a helyedet. Ezt a szálló igét Seint-Simon használta először Catichisme des industriels (Páris 1823) címü művében. A szálló ige tulajdonkép fordítás Filippo Pananti de Mugello olasz költő egyik verséből.

Otfried

német költő, kinek Evangelium címü verses műve az ó-felnémet nyelvemlékek egyik gyöngye; szül. Weissenburgban 790., megh. 875 táján. Fuldában Hrabanus Maurus szellemében nevelkedett, majd bencés lett a weissenburgi kolostorban. 868. irta meg nagy művét egy «Matrona Judit» felszólítására, kiben egyes tudósok Jámbor Lajos özvegyére, Judit császárnéra ismernek.

Othello

(a velencei mór), velencei hadvezér, ki a törökök ellen harcolt; Shakspere hasonló címü tragédiájának hőse. Ennek meséjét először Cinzio Giraldi dolgozta föl, kiből Shakspere is merített; Rossini (1816) és Verdi (1887) meg is zenésítették.

'Othmán

(közkiejtése: oszmán), Mohammed próféta egyik veje, 'Omar utódja a mohammedán hivők fölötti uralkodásban (khalifa); 644. már előrehaladt életkorban emeltetett az iszlám közügyének élére. Nagyon gyenge uralkodó volt és teljesen a hatalmas családja (az Omajja-család) uralomra vágyó tagjainak befolyása alatt állott. Az elődjétől megalapított szigoru államrend O. uralkodása alatt meglazult, amiért is általános volt az uralkodása ellen nyilvánuló rossz hangulat. 656. az elégületlenek egyike a khalifa székvárosában, Medinában meggyilkota. Az O. vérének megbosszulása lett a következő időben az Omajja-család és a vele tartó csoport jelszava, midőn az O. válaztott utóda, 'Ali ellen fellázadtak. O. uralkodásához van fűzve az az érdem, hogy a Koránnak, melyből addig egységes, egybehangzó szöveg nem létezett, általános érvényü, kánonikus szövegét megállapította.


Kezdőlap

˙