Ouse

(ejtsd: uz), három folyó Angliában. Az É-i O. a Swale és Ure összefolyásából 2 km.-nyire Aldborougtól ered, fölveszi jobbról a Nidd, Wharfe és Aire, balról a Derwent mellékvizeit, Yorkon alul nagyobb hajókra nézve is járhatóvá lesz, végre Goole alatt a Trenttel a Humberré egyesül. Hossza 72 km. A Great-O. Nothampton grófság DNy-i részében ered, fölveszi balról a Tove,jobbról az Iven, Cam, Lark, Little-O. vagy Brdndon, Wissey vagy Stoke és Nar v. Setchy nevü mellékvizeit, elfolyik öt grófságon keresztül és több városnál és a Wash-öbölbe szakad. Hossza 250 km. A harmadik, 50 km. hosszu O. Sussex É-i részében ered és Newhavennél a La Mancheba ömlik.

Oust

(ejtsd: uszt), a Vilaine 150 km. hosszu, vizben gazdag jobboldali mellékvize. Cotes-du-Nord francia départementban ered, Morbihanban a Brest-Nantesi-csatorna egy részét alkotja, fölveszi a Lié, Ninian, Aff, Claie és Arz mellékvizeit és Redonnál torkollik.

Outram

(ejtsd: autrem) Jakab, angol hadvezér, szül. Buttelrey Hallban (Derby grófságban) 1803 jan. 29., megh. 1863 márc. 11. 1819. mint hadapród lépett a kelet-indiai társaság szolgálatába és őrnagyi rangra emelkedett. Az angol kormány 1856. reá ruházta a Persia ellen kiküldött brit had fővezérletét. 1857 febr. 8. (Kuhschabnál verte meg az ellenséget és miután márc. 19.) a Karum folyó torkolatát is elfoglalta, megkötötte a békét. Az indiai fölkelés alkalmával 8 héten át tartotta magát Lakhnauban, mignem Campbell tábornok fölmentésére érkezett. 1858 márc. 9-14. hősiesen küzdött e város falai alatt és midőn Oudhot is elfoglalta, O. India polgári kormányzójává, 1858 okt. 9. pedig baronetté lett. 1860. Angolországba tért vissza.Művei: Notes of the campaign in Scinde and Afganistan (1840); The conquest of Scinde (1846). V. ö. Goldsmid, Life of Lieutenant-General Sir J. O. (London 1880).

Outremer

d' (franc., «ejtsd: dútremer) a. m tengerentuli; IV. Lajos francia király (l. Lajos, 19) mellékneve).

Outsider

(ang., «ejtsd: autszajder), a lóversenyeken az a ló, melyet valamely versenyben, hol jobb lovak indulnak, nem számíthatnak ugyan biztos nyerőnek a fogadók, de tekintve azt, hogy néhányszor már «jó formát» (tehetséget) mutatott ilyen távolságra ennyi meg annyi kilogramm teher alatt: ma sem lehetetlen, hogy ha ellenfelei közül egyik vagy másikat ellovagolják v. a startnál megkésik, hogy akkor ezé a «véletlenül nyerhet» (outsider) lóé lesz a diadal. Az ilyenekre csak kis összeget szokás tenni, mert váratlan győzelme esetére «ugy is sokat fizet», mint a fogadók mondják.

Ouvea

(Uvea), l. Loyalty szigetek.

Ouverture

l. Nyitány.

Ouvirandra

Thon (növ.), l. Rostélyhinár.

Ova

néptörzs, a. m. thova (l. o.).

Ovada

város Alessandria olasz tartományban, a Sture és Olba összefolyásánál, vasút mellett, (1881) 8258 lak., selyemfonással, kitünő bortermeléssel és néhány szép magánpalotával.


Kezdőlap

˙