Örökváltság

az az összeg, amelyet a földtehermentesítésről intézkedő 1853. III. 2. és 1854. VI. 21. nyilt parancs állapított meg és amelyet a kötelezett urbéri birtokos tartozott fizetni: 1. a maradványföldek, 2. az irtványok, erdők, nádlások és szőllők után. (L. Úrbér.)

Örök város

(eredetileg Roma aeterna) elnevezés Tibullus (l. o.) latin költőtől (II. 5. 23) ered, ki Rómát nevezte igy.

Örök világosság

l. Örök lámpa.

Örökzöld növény

v. télizöld (planta sempervirens), az olyan magasabb szervezetü növény, amelynek többnyire vastagabb, bőrnemü, merev levelei több esztendőn át életműködésben maradnak, az évenkint lombullató növényekkel szemben.

Örök zsidó

l. Bolygó zsidó.

Öröm

(eszt.), az élet egyik alaphangulata, melyet a művészet számtalan változatban fest. Ellenlábasa a ú. Mind a két alapérzés az általános emberi kedélymozzanatokhoz tartozik és igy költőnek, festőnek, szobrásznak s szinésznek a tökélyig jártasnak kell lenniök az öröm és bú kifjeezésében. Vannak az örömnek és búnak konvencionális ábrázolásai is és általános igazság, hogy a művész minél egyszrübben, természetesebben fejezi ki az örömet és bút, annál jobban hat a közönségre.

Örömév

l. Jubileium és Jóbel-év.

Örömkalács

a hagyományos alaku és díszítésü lakodalmi kalács némely helyütt járatos neve.

Örömszülék

a nászapa és nászanya.

Örs

1. Felső-Ö. (Felső-Eörs), kisközség Zala vármegye tapolcai j.-ban, (1891) 769 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Hajdan itt prépostság volt; régi temploma igen érdekes. - 2. Kővágó-Ö. (l. o.). - 3. Mező-Ö. (l. o.). - 4. Tarna-Ö. (Tarna-Eörs), nagyközség Heves vármegye hevesi j.-ban, (1891) 1171 magyar lak., van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára. - 5. Tisza-Ö., nagyközség Heves vármegye tiszafüredi j.-ban, (1891) 2060 magyarlak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙