Örvénygyökér

(növ., szertecsés Diószegiéknél, Helenium Adans., Inula L., néhol peremizs; örvényfű Veszelszkinél), a sugaras fészkeseknek többnyire többnyári, ép levelü, különböző szőrözetü füve, kórója, ritkán cserjéje; sárga virágfészke gyakran sátorozó, termése csaknem hengerded. 60 faja a K-i féltekén (hazánkban 19) terem. Az I. Helenium L. egész 2 m. magas kóró, levele nagy mint a dohányé, hosszas tojásdad, csipkés szélü, szőrös, virágfészke nagy. Nedves helyen Európa közép- és D-i vidékén, hazánk D-ibb részein Ny.-Afrikában terem, gyakran falusi kertben is látni, É.-Amerikába behurcolták. Orvosságnak s különböző házi fűszernek használatos. Hollandiában, Svájcban, É.-Amerikában és Japánban bőven termesztették. A 2-3 esztendős tőkéje (radix helenii sive inulae) vastag, frissében sajátságos, de nem kellemetlen kámforszagu, ugyanilyen ízü, kissé kesernyés. Tartalma a sok inulinon kivül kevés zamatos Ö.-sav-anhidrit, a borsosmenta-szagu és ízü alatnkámfor, keserü helenin és zamatos alantolaj. Musttal alantbor lesz belőle, a gyomor gyengeségekor isszák. Gyökerével kékre leht festeni, a dohányos a pipaszárat füstöli ki vele. Az Ö. terméke az inulin (l. o.). V. ö. prantl, Das Inulin (München 1879); Kanitz, erdélyi Muzeum (1876, 31. old.); Beck G., Inulae Europaea (Bécs 1881).

Örvénykék

(állat), l. Örvényférgek.

Örvénykő

l. Forráskő.

Örves fácán

v. gyűrűs fácán (Phasianus torquatus Temm.), egyike a legszebb khinai fácánfajoknak. A him feje zöld, nyaka fehér örves, melle barnavörös, háta sárga, az egyes tollak feketebarnán szegélyezettek. A nőstény, kivévén a fekete foltos hátát, egyszerü sárga. Húsa ízletes. Állatkertekben gyakori és könnyen tenyészthető.

Örves galamb

l. Galambfélék.

Örves háló

a téli szákhoz hasonló, de sulyok nélkül való ághegyháló, mely rúdon jár, keresztőrrel és feljáróőrrel bir.

Örves levelüek

(növ., stellatae), Endlicher rendszerében külön rend, újabban a rubiaceák alcsoportja; pálhájuk az igazi levélhez annyira hasonlít, hogy örves levélállást gondolnánk. Ide tartozik a ragadvány, Rubia, Asperula, Crucianella Sherardia stb.

Örves lúd

(Brenta bernicla L.), vándor madár, hazája Európa és Ázsia É-i részei, télen azonban nagy csapatokban D-re vándorol, amikor Magyarországban is található. Feje, nyaka és csapó tollai feketék, hasa fehér, mig többi részei hamuszürkék. Csőre vörhenyes fekete, lábai feketék. Hossza 62, szárnyhossza 36, farkhossza 11 cm.

Örves ölyü

(állat), l. Réti héja.

Őrvezető

közvetlen elüljárója a rendfokozat nélküli katonának. Tulajdonképen nem altiszt, nem is visel oldalfegyverén altiszti kardbojtot. Ő. csak a gyalogságnál és a műszaki csapatoknál van, a lovasságnál nincs, a vadászcsapatnál járóőr-vezetőnek, a tüzérségnél irányzónak nevezik. Rendfokozati jele: egy csillag a galléron és egy 0,5 cm. vastag aranysárga zsinór a csákón, melynek elegyzete öt aranysárga s egy meggyszin (a közös hadseregben fekete) fonallal váltakozik.


Kezdőlap

˙