Pachyaemia

(gör.-lat.), a vér megsűrüsödése.

Pachydermata

(állat), l. Vastagbőrüek.

Pachydermia

(gör.) a. m. elefantiázisz (l. o.).

Pachymeningitis

lásd Gerincagyhártya-gyulladás.

Pachyrhina

Macqu. (állat), az igazi egyenes szárnyu rovarok rendjébe, a sáskák családjába tartozó sáskanem, melynek fajai Európa, Ázsia és Afrikában élnek és némelyek tartózkodási helyeiken a növényzetet elpusztítva távolabbi vidékekre vándorolnak. Hazánkban előfordulnak a vándor sáska (P. migratorius L.), a hamvas sáska (P. cinerascens Fabr.), a fekete szalagos sáska (P. stridulus L.). V. ö. Frivaldszky J., A magyarországi egyenesröpüek magánrajza.

Páciens

(lat. patiens), aki tűr; a beteg.

Pacific

(ang., ejtsd: peszifik) a. m. csendes. - P.-vasutak, összesen 52 768 km. vonalhosszuságban, azok az É. és D.-amerikai vasutak, melyek az Atlanti-oceánt a Csöndes-oceánnal összekötik. A P. terve 1842. merült föl először, midőn Fremont tábornok egy hágót födözött föl a Rocky Mountainsban, s 1862 jul. 1. kezdték építeni az elsőt, és pedig egyidejüleg K. (Union-Pacific-Railway) és Ny. (Central-Pacific-Reilway) felől; a két szemközt haladó vonal már 1869 máj. találkozott Ogden mellett, a Nagy-Sós-tó közelében, mire jun. 10. a vasutat átadták a forgalomnak. É.-amerikában most már a P.-nak hat vonala van üzemben, melyek egymás közt is össze vannak kötve, legnagyobb távolságuk a közvetlen közlekedésben Vancouver (Dominion of Canada) és San-Francisco (Kalifornia). - P.-oceán, Nagy-oceán (l. o.).

Pacificale

(lat.) a. m. feszület; nevét onnan nyerte, hogy azt az ünnepélyes misén jelenlevő püspöknek, fejedelemnek vagy valamely fő tekintélyü személynek, a «Pax Domini sit semper vobiscum» után az alszerpap csókolás végett eme szavakkal nyujtotta «Pax tecum» (béke veled).

Pacificatio

(a lat. pax, a. m. béke szótól), békéltetés, jelesül valamely fellázadt tartományban fegyveres erővel v. a nélkül a békeállapotnak helyreállítása.

Pácin

kisközség Zemplén vármegye bodrogközi j.-ban, (1891) 1339 magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙