Palaeichthyes

(állat), mindazok a halak, amelyeknek bélcsatornájában pörgén csavart hártyabillentyü fut végig. Ide tartoznak a zománcpikkelyes halak (Ganoidei), a Kétlégzetüek (Dipnoi) és a porcogós halak (Chondropterygii).

Palaemon

v. Palaimon, l. Melikertes és Ino.

Palaemyces

(növ.), l. Ősgomba.

Palaeocrinus

l. Tengeri liliomok.

Palaeo-Haynaldia

Borg. (növ.), Haynaldia Pantocsek 1889, de nem a Schur-, Kanitz- v. Schulzer-féle Haynaldia (l. o.); bory és Élesd vidékén talált, ásatag Bacillaria-féle növénygénusz. Pantocsek József, Beiträge zur Kenntnis der fossilen Bacillarien Ungarns, II. rész (1889) 120. old. van leirva. Egy faja van: a P. antiqua Pant.

Palaeoniscus

Ag. Kövült halnem, amely a zománcos halak alcsaládjában a Heterocercik rendjén belül, a Palaeoniscidák családjába tartozik. A diasz- vagy perm-időszak végén nagy mennyiségben élt Anglia és Németország területén; legelterjedtebb faja a P. Freieslebeni Ag.

Palaeotherium

Cuv. Kövült emlős állat, amely a lófélék (equidae) családján belül a Palaeotherinaek alcsaládjába tartozik. Nagyságra nézve igen változó, a legkisebb faja akkora mint egy disznó, mig a legnagyobb, a P. magnum Cuv. akkor volt, mint az orrszarvu (Rhinoceros). A P. kizárólag az eocénkorszak végén élt, a mai Franciaország, Anglia, Észak-Németország és Svájc területén. Ezen országok felső-eocénkorszakbeli képződményeiben igen nagy mennyiségben találhatók a csontjai.

Palafedél

a palalemezekkel borított fedél. A tűzálló, természetes anyagból készült fedelek közé tartozik. Igen meredek hajlásu tetőkön is használható, 25 foknál kisebb hajlásu tetőzeteknél azonban már nem alkalmazzák. A kereskedésben elődorduló lemezek alakja és fektetésüknek módja szerint a német és angol P.-et különböztetjük meg. A német P. - melynek lemezei kékesfeketék v. vörösbarnák és v. egészen szabálytalan alakuak v. rombus formájuak, a sarkakon letompítva - deszkaborításon készül ugy, hogy a lemezek az ereszvonalhoz ferde sorokban 3-4 szöggel a deszkákra szegeztetnek. Az angol P. - melynek paralellogramm-alaku, hosszu, épszögü lemezei kékesfeketék v. zöldes szinüek - lécezésre készül ugy, hogy minden palalemezt a közepén két szeggel erősítünk a nagyobb távolságokban fektetett lécekhez. Az angol P. az egyszerübb, könnyebben javítható s igy célszerübb.

Palafreniere

(olasz) a. m. lovász.

Palagonit

(ásv.), részben gazdag, üveges módosulata a bazaltnak, melyet különösen Sziciliában Palagonia vidékén (innen a név), ugyszintén az Etna körül találni bazaltos tufákban. Nem egyéb mint a bazaltos magmának szurokkő-forma üveges kiképződése. Mézsárga v. barna szinü és külsejében hasonlít a kolofoniumhoz. A réteges, barna szinü bazalttufát, mely P.-ot laza, szögletes szemekben, darabokban zár magába, P.-tufának szokták mondani. Az említett helyeken kivül sok P.-tufa van Izland szigetén, Kanári és Galapago szigeteken. Amely P.-tufában a P. annyira felszaporodik, hogy benne uralkodóvá válik, annak P.-szikla a neve.


Kezdőlap

˙