Pandsab

l. Pendsab.

Pandsim

(Panjim), Goa fővárosa, l. Goa (2).

Pându

az ind mondában a Pândava-család ősatyja, mely család története az ind Mahabharata (l. o.) c. eposzban van feldolgozva.

Pandurok

a) azelőtt bácsvármegyei szerb és szász született katonák, kik kapitányaik vezetése alatt állottak. Különösen Trenck báró ezredes vezérlete alatt tüntek ki. A mult század közepén a határőrvidéki ezredekhez osztatván be, nevük is elenyészett; b) vármegyékben a rendőri szolgálatot teljesítő fegyveres közegek.

Paneas

l. Caesarea.

Panegirikus

(gör.), a görögöknél ünnepies gyülekezetek (panegyris) alkalmával tartani szokott beszéd, melynek az ünnep alkalmiságán kivül közvetlen gyakorlati célja nem volt, hanem a fölvett eszme jelentőségével és az előadás ékességével törekedett a hallgatóság tetszését megnyerni; dicsőítette az ősök jeles tetteit, s buzdította az utódokat azok utánzására. A ránk maradt e nemü beszédek köz leghiresebbek Isokrates Panegyrikosa és a Panathenaikos és Perikles halotti beszéde (melyben Athén nagyságát dicsőíti). Később egyes élő vagy holt személyek felett tartott dicsbeszéddé váltak a P.-ok Rómában, hol különösen a császárok korában űzték. E nemben legjelesebb P. az, melyet az ifjabb Plinius Trajanus császárhoz intézett. Vannak még P.-ok Lymmachustól, Antoniustól és Ennodiustól. Költői P.-ok is nagy számmal vannak a római irodalomban, a császárok korából, igy Tibullustól Messalára (Kr. e. 31) stb. A modern szónoklatban sokat hasonlítanak a P.-hoz az éloge-ok, emlék-, üdvözlő, búcsuzó és egyéb alkalmi beszédek. P. általában tulhajtott dicsérő beszédet jelent.

Panem et circenses

lat., a. m. kenyeret és cirkuszi játékot), a római nép kivánsága volt a cezarizmus korában.

Pangani

1. P. (Rufu, Ruvun, folyó Német-Kelet-Afrikában; a Ruvu és Rongo összefolyásából ered, a tengerparttól 100 km.-nyire vizesést alkot és P.-nál 11/2 km. széles torkolatban az Indiai-oceánba torkollik. Cosgveig 50 km.-nyire tengeráradás alkalmával, gőzösök mehetnek föl rajta. - 2. P., kikötő város Német-K.-Afrikában, a P. torkolatánál, mintegy 10 000 lak., akik közt (1894) 19 európai; két erősségben elhelyezett őrséggel. P. a kiinduló pontja a Masszaiba menő karavánoknak. 1893-94. a vámok 96 000 márkát jövedelmeztek. A nagyobb hajóknak 11/2 km.-nyire kell a várostól kikötniük.

Pangásos papilla

a látóidegfőnek szemtükörrel meglátható azon állapota, mikor a vérkeringés akadályozott volna, pangása miatt az ideghártya vivőerei nagy mértékben tele vannak vérrel. Erről arra lehet következtetni, hogy az agyban van valami, ami nyomásával nehezíti a vérnek a szemből való elfolyását. A P. fontos kórhatározó jel agybeli daganatokra nézve.

Pangásos vérbőség

l. Hiposztazis.


Kezdőlap

˙