Pargazit

(ásv.), l. Amfibol.

Párhagyma

(növ.), l. Póré.

Par hasard

(franc., ejtsd: -azár) a. m. véletlenül, esetleg.

Parheliosz

(gör.), melléknap. L. Udvarok.

Párhuzammű

olyan gát, mely a folyó folyási irányával párhuzamos és legtöbbnyire a normális mederszélesség előállítására szolgál. Rendesen kőhányásból, kőburkolattal készül, széles koronával és lankás lejtővel, hogy a viz és jég meg ne bolygassa. A P. magasságára nézve két tekintet jő figyelembe. Ha azt akarják, hogy a P.-vekkel normális szélességre szorított folyó gyorsan kiképezze medrét, ugy magasra készítik őket, hogy az összeszorított árviz nagyobb sebessége is hozzájáruljon a mederképzéshez. Ha pedig azt akarjuk, hogy a P. által elvágott terület gyorsan feliszapolódjék, akkor a P.-veket alacsonyra készítjük, hogy az árviz rajtuk átjárva, az elvágott területeken iszapját lerakja. Lehet mind a két célnak is szolgálni, ugy hogy a P.-veket magasra készítjük ugyan, de egy alacsonyabbra hagyott nyiláson az árvizet az elvágott területre szétömleni engedjük.

Párhuzamos

a. m. egyenközü (l. o.). A párhuzamosság jele # || - P. szélességi körök a. m. egyenközü körök (l. o.). - P. erők, l. Erők összetétele és szétbontása (VI. köt. 390. old.).

Párhuzamos hangnem

a zenében minden kemény vagy lángy hangnemnek megvan a maga P.-e, mely azzal egyenlő előjegyzéssel bir s a különbség csak a tonika hármashangzat kemény v. lágy jellegében fekszik. Minden kemény hangnemnek vagyis skálának az a párhuzamosa, mely lefelé számítva annak harmadik lépcsőjére esik, melyből világos, hogy minden lágy hangnemnek párhuzamosa pedig az, mely annak harmadik lépcsőjére esik, csakhogy fölfelé számítva.

Párhuzamos helyek

olyan helyek akár ugyanazon, akár különböző irók szövegében, melyeknek mind az értelme, mind a kifejezése azonos, vagy legalább rokon. Fontosak a biblia tanulmányában és az összehasonlító irodalomtörténetben. A legtöbb bibliakiadásban meg is vannak jelölve (nálunk először Szenczi Molnár Albertnél).

Párhuzamos kapcsolás

az elektromos forrásoknak, p. galvánelemeknek ama kapcsolási módja, melynél a pozitiv sarkok mind egymással és éppen ugy a negativ sarkok mind egymással összekapcsoltatnak, melynél tehát az összetétel ugy működik, mint p. egyetlen egy nagy felületü elem. A kapcsolás e módja akkor alkalmas, ha csekély külső ellenállással szemben bő áram kivántatik. Szemben ezzel áll az egymásután való kapcsolás, midőn minden elem pozitiv sarka a következőnek negativ sarkával összekapcsoltatik; ezt akkor alkalmazzák, ha nagy külső ellenálás legyőzendő, amikor tehát magas feszültségü áram szükséges. E kétféle kapcsolási mód között mintegy átmenet a vegyes kapcsolás, midőn p. 28 elem négyenként párhuzamosan és az igy nyert 7 csoport egymásután kapcsoltatik. A jelzett elnevezések nem egyedül az elektromos forrásokra használtatnak, hanem az elektromosságot felhasználó eszközökre is, p. elektromos lámpákra, elektromotorokra stb. A lámpák egy sorozata p. akkor van párhuzamosan kapcsolva, ha csoportosítása olyan alaku, mint a párhuzamosan kapcsolt elemeké, stb.

Párhuzamos öltés

l. Himzés.


Kezdőlap

˙