Pax

(lat.) a. m. béke (Vaszary hercegprimás jelszava), továbbá a görögöknél és a rómaiaknál a béke istennője (l. Eiréné). - P. sacra, l. Istenbéke.

Pax Augusta

Badajoz (l. o.) ó-latin neve.

Paxiuba

(növ.), l. Iriartea.

Pax Julia

Beja (l. o.) ó-latin neve.

Paxo

(Paxos), Korkira görög nomoszhoz tartozó sziget, a Jóni-szigetek egyike, 15 km.-nyire Korfu D-i végétől, 19 km2 területtel, (1889) 4025 lak. Csak dombok takarják, amelyek Ny-felé meredek sziklák alakjában ereszkednek le a tengerbe. Mindenféle olajligetek takarják, amelyek a Jóni-szigetek legjobb olaját szolgáltatják. Néhány kénes forrás is fakad rajta. Főhelye Gaiosz vagy Szan Nikolasz a K-i parton, 356 lak. Tőle 7 km.-nyire van Antipax, 66 lak., aszfaltbányával.

Paxt.

latin növénynevek után Paxton József (l. o.) nevének rövidítése.

Pax tecum

(lat.) a. m. béke veled; a kat. egyházban használatos köszöntés. 1. az ünnepélyes nagy misében, midőn a pap az áldozás előtt az egyház békéjeért mondott ima után a szerpapnak kezeire tevén kezeit mondja: P., mire ez «et cum spiritu tuo» felel és a vett békét az alszerpappal közli és ez ismét a székes egyházakban a többi pappal; 2. a püspök üdvözlete a bérmálás és az áldozó papoké a keresztség szentségének kiszolgáltatásánál. V. ö. Lonovics, Egyh. archeologia (II. 18.) L. még Tabula pacis.

Paxton

(ejtsd: pekszt'n) József, angol botanikus kertész és a londoni kristálypalota építője, szül. Milton-Bryanban 1802., megh. Londonban 1865 jun. 8. Művei Magazine of botany (London 1834-1849, 16 köt.); The horticultural register (u. o. 1832-36, 5 köt.), Harrisonnal együtt: Botanical dictionary (London 1840), Lindleyvel együtt.

Pax vobis

(lat.) a. m. békeség nektek, a kat. egyházban a felszentelt püspökök üdvözlése a dominus vobiscum helyett azokban a sz. misékben, amelyekben a gloria elmondása elő van irva.

Payen

(ejtsd: pejań) Anzelm, francia kémikus, szül. Párisban 1795 jan. 17., megh. u. o. 1871 máj. 13. Eleinte cukorgyári igazgató volt Vaugirardban; itt ismerte fel a csontszén szintelenítő hatását. 1842. az ipari kémia tanára lett a párisi École des Arts-et-Métiersben. Nevezetesebb munkái: Cours de chimie élémentaire et industrielle (1830-31, 2 köt.); Manuel du cours de chimie organique appliquée aux arts industriels et agricoles (1841); Précis de chimie industrielle (1849).


Kezdőlap

˙