Pecsétes gyökér

vagy pecsétfű, l. Salamon-pecsét.

Pecsétföld

l. Bolus.

Pecsétjog

az a jog, hogy okleveleket saját pecséttel láthatnak el, a középkorban csak olyanokat illetett meg, kiknek joguk volt okleveleket is kiadni. Igy p. Németországban az u. n. Ritterbürtigek nagy része, miután szolgálati viszonyban állottak, saját pecséttel nem birtak s csakis hűbéruruk pecsétjével pecsételhettek. P.-uk volt a fejedelmeken kivül az egyházi és világi uraknak, káptalanoknak, konventeknek, szélesebb értelemben pedig a nemeseknek, városoknak stb.

Pecsétőr

(franc. Garde des sceaux; olaszul Guarda sigilli), némely államokban annak a miniszternek neve, akire az állami és fejedelmi pecsét bizva van. Franciaországban és Olaszországban az igazságügyminiszter címe. Angliában a nagy pecsétnek őre a Lord high chancellor, a kis pecsétnek őre a Lord privy seal. Hazánkban az esztergomi érsek az ország főtitkára és kancellára, s mint ilyen, a királyi kettős pecsétnek őre (1741. X. és 1751. III. t.-cikkek).

Pecsétszeg

kisközség Szolnok-Doboka vmegye dési j.-ban, (1891) 1948 oláh lak.

Pecséttan

(sphragistica), a pecsétek ismeretéről, azok alakja, anyaga, a pecsételés módja stb.-ről szóló tan. Megalapítója Heineccius volt. Művelői közül kiváltak főleg Gercken (1786), Gatterer, Ledebur (1830), Hohenlohe-Waldenburg herceg, ki a P.-nak újabb rendszerét alapította meg és még számos más.

Pecséttisztító szerek

l. Folttisztító szerek.

Pecsétviasz

levelek, okmányok, csomagok stb. lepecsételésére szolgáló anyag. A finomabb minőségüek sellaknak, velencei terpentinnek, cinóbernek és kevés terpentinolajnak összeolvasztása útján készülnek, amelyhez, hogy könnyen csepegő ne legyen, báriumszulfátot, krétát, kaolint stb. kevernek és olykor storaxxal, benzoegyantával, perubalzsammal v. illatos olajokkal szagosítják. A közönséges P.-t kolofonium, fenyőgyánta, velencei terpentin és kevés terpentinolaj összeolvasztása útján állítják elő, amelyhez rendszerint krétát kevernek és angol vörössel (vasoxid) festik meg. Újabban sellak helyett akaroidgyantát is használnak készítésükhöz. Spanyolviasznak is nevezik.

Pecsevi

hazánkban, Pécs vidékén született török, ismertebb defterdár, Ibrahim efendi néven 1660 táján megirta Törökországnak 1521-1631. terjedő történetét, melyben bőven foglalkozik hazánkkal is. V. ö. Vámbéri (Vasárnapi Újs. 1860, 90-91. és 110-111. old.); Thury József, P. viszonya a magyar történetiráshoz (Századok 1891).

Pécsi hegység

a Mecsek, pécsváradi és szegzárdi hegycsoportok összefoglaló neve.


Kezdőlap

˙