Pengő

azoknak az erős pléheknek elnevezése, melyekkel a kocsinak tengelye van elül megvasalva. - P. pénz, l. Pénzverés.

Penibetikus hegyrendszer

(Sistema Penibetica), Spanyolország D-i részén, a Gata-foktól a Gibraltar-szorosig elnyuló hegyláncok együttes neve, amelyek a partokkal csaknem egyközüen haladnak, rájuk többé-kevésbbé meredeken ereszkedvén le. Legnagyobb köztük a Sierra Nevada (l. o.); ettől K-re van a Montenegro, amely hozzá fűzi a Sierra de los Filabrest (2080 m.), tőle D-re húzódnak el a Sierra Alhamilla, a de Gador (2325 m.) és Contraviesa (1895 m.), az Alpujarrast (l. o.) is elkülönítvén a tengertől. Ny-ra vannak a Sierra de Almijara, de Alhama (2135 m.), de Mijas, de Tolox (1959 m.), Bermeja és de la Luma (784 m.).

Penibilis

(lat., franc. pénibel) a. m. fáradságos, fárasztó; nyomasztó.

Peniche

(ejtsd: penise), kikötőváros Leiria portugál kerület D-i részén, a Cavoeiro-fokban végződő félszigeten, (1878) 2872 lak. ÉNy-ra tőle vannak a portugál Ny-i partok szigetei, a Berlenga szigetek és odább a Farilhoes, kopár és Berlengát kivéve lakatlan helyek, amelyek csak a hajózást veszélyeztetik.

Penidillium

Lk. (növ.), l. Ecsetpenész.

Penig

város Lipcse szász kerületi kapitányságban, a Zwickaui-Mulda és vasút mellett, (1890) 6559 lak., vasöntéssel, gyapjuszövéssel, papir-, cement-, gazdasági gépgyárral; szép parkban fekvő kastéllyal.

Penina

barlang Haligóc mellett (Szepes vármegye magurai járás), melynek belsejében őstörténeti leletek találtattak.

Peninsula

(lat.) a. m. félsziget (l. o.); peninsularies mindaz, ami valamely félszigethez tartozik, arra vonatkozik; peninsularis háboru néven szerepel az angol történelemben az a háboru, amelyet ők a portugálokkal és spanyolokkal egyetemben 1807-14-ig, I. Napoleon ellen viseltek.

Penis

l. Himvessző.

Penitencia

l. Bűnbánat.


Kezdőlap

˙