Peregyezség

(lat. transactio), a régi magyar jogban, nemesi javakra vonatkozó jogperekben, amidőn kimenetelük még kétséges, a felek által kölcsönös engedékenység mellett kötött egyezség, mely a tulajdon átruházásnak sajátságos módját képezhette. P.-nek csak végitélet előtt lehetett helye, mert a végitélet után a per kimenetele többé nem kétséges és bizonytalan. Ha az egyik fél mindent, a másik semmit sem enged, az nem P., hanem lemondás. P. csak a per tárgyát képező jószág iránt volt köthető és pedig bevallás formájában vagy a biró előtt v. hiteles helyen, s P.-re csakis az léphetett, ki a jószágról rendelkezhetett s a per kimenetelében érdekelve volt, habár nem is állott perben. Azon az alapon, hogy a P.-re lépett fél később új bizonyítékokat fedezett fel, a P.-et felbontani nem lehetett és sérelem, elmulasztott megkinálás vagy el nem fogadott megintés alapján sem volt a P. megtámadható.

Péreire

(ejtsd: pérer) Jakab Emil és P. Izsák, két portugál eredetü francia bankár, akik közül az első 1800 dec. 3. szül. és 1875 jan. 7. halt meg, az utóbbi pedig 1806 nov. 25. Bordeauxban született és 1880 jul. 12. halt meg. hirnevüket a páris-st.-germaini vasútnak kiépítésével szerezték. 1852. megalapították a Crédit mobilier bankot és számos vasúti vállalatot és más vállalatokat létesítettek. Midőn a Crédit mobilier megbukott (1867), a P. testvérek úgy ahogy kikerülték a fenyítő törvényszéket és a Compagnie transatlantique-ot alapították, mely azonban szintén csődbe jutott. A császári kormány ugyan segítőkezet akart nyujtani a Compagnie igazgatóinak, de a javaslathoz a képviselőház hozzá nem járult. A börzén a P. testvérek mindvégig szerepet játszottak. P. Izsák több munkát is irt: Le rôle de la Banque de France et l'organisation du crédit en France (184); Questions financieres (1877); politique financiere (1879). V. ö. Merruan, Souvenirs de l'hôtel de ville de paris 1848;52 (Páris 1875).

Perejaszlav

az ugyanily nevü járás székhelye Poltava orosz kormányzóságban az Alta mellett, (1891) 13 580 lak., gabona-, lenmag- stb. kereskedéssel.

Perejaszlavl

(P.-Szaljesszkíj), az ugyanily nevü járás székhelye Vladimir orosz kormányzóságban, a Plescsejevo- vagyis Perejaszlavszkoje-tó mellett, (1890) 8786 lak., pamutszövő gyárakkal és festőkkel.

Perekop

1. földszoros, amely Krim-fészigetet a szárazföldhöz köti és a Szivast (l. o.) a P.-i öböltől vagyis Holt-tengertől (Mertvoje more) választja el. A földszoros átvágása tervben van. - 2. P. (Or-kapu), az ugyanily nevü járás székhelye az itt 10 km. széles P.-i szoros közepén, kietlen, egészségtelen vidéken, (1890) 3982 lak., só-, gyapju- és báránybőrkereskedéssel. Az ókorban P.-tól valamivel DK-re volt Taphros.

Pere Lachaise

párisi temető; l. Lachai.

Perelőkészítés

Habár a szóbeliségre alapított polgári perrend fő elve az, hogy a perfelek a tényállásra vonatkozó előadásaikat, támadásukat, védelmöket és kérelmöket a biróság előtt közvetlenül és szóbelileg kötelesek előterjeszteni: mégis ez az eljárás sem nélkülözheti egészen, hogy a főtárgyalás előtt a felek a keresetben vagy az előző eljárásban nem foglalt azokat a kérelmeket, támadó és védő eszközöket, tényállításokat és bizonyítékokat, melyeket a következő tárgyaláson előadni akarnak, előkészítő irattal egymással közöljék. Ezen felül bonyolódottabb perekben, főleg olyanokban, amelyekben vitás követelések vagy ellenkövetelések nagy száma fölött kell tárgyalni, szükségesnek mutatkozik, hogy a peranyag kiküldött biró előtt, előzetes tárgyaláson rendeztessék és tisztáztassék. Az előkészítő iratok váltását és az előkészítő tárgyalást, nem különben az esetleg a bizonyítás felvételre is kiterjedő előzetes eljárást P.-nek nevezzük. Minálunk, ahol a szóbeliség mindeddig csak a sommás eljárásban van meghonosítva, ahol tehát az ezen eljárás alá tartozó ügyek egyszerübb voltánál fogva az előkészítő tárgyalási és bizonyításfelvételi eljárás intézménye még fenn nem áll, P.-ül csak a felebbezési eljárásban szerepelhet a felebbező ellefelének az az előkészítő irata, melyben az elsőbiróság előtti eljárásban fel nem hozott, de a felebbezési tárgyaláson érvényesítendő tényállításokat, nyilatkozatokat v. bizonyítékokat az ellenféllel közli.

Perem

v. gallér, a csövek végén alkalmazott szélesebb váll, arra való, hogy vele a csöveket csavarok segítségével egymáshoz kapcsolhassák. Ezenkivül alkalmazást nyer a csapágyak csészéin, hol a csészéket végeikre alkalmazva védi az oldalmozgások ellen, továbbá alkalmazzák őket szelepeken, szíjkerekeken és más olyan helyeken, ahol általuk valamit kötni vagy tartani akarunk. - P. az építészetben valamely nyilásnak (ajtónak, ablaknak) kerete.

Peremfa

az a vastag szegélyfa, mely a hajó födélzetét s illetőleg az oldal szélét körülfogja.

Peremtorius

(lat.), megsemmisítő; a jogban határidőknél és kifogásoknál a dilatoriusnak ellentéte. P. határidő jelesül oly határidő, melynek lefolytával a határidő alatt teljesítendő percselekménynek többé helye nincs; ilyenek p. a felebbezési határidők. P. kifogás ügydöntő kifogás, ellentétben a dilatorius kifogással, melynek csak halasztó hatálya van.


Kezdőlap

˙