Peres eljárás félbeszakítása

A törvény által meghatározott többféle okokból lehet helye. Igy p. ha a polgári per folyam alatt büntetendő cselekmény jelenségei merülnek fel és a büntetendő cselekmény elitélése nélkül határozat nem hozható: a per a polgári eljárás felfüggesztése mellett hivatalból teendő át a büntető birósághoz. Félbeszakítandó az eljárás, mihelyt kitünik, hogy a feleknek valamelyike önképviseletre jogosítva nincs; ha az alperes csődbe kerül s a pernek tárgyát a csődtömeghez tartozó javak vagy jogok, vagy oly követelések teszik, melyek a csődtörvény értelmében bejelentés alá esnek, amennyiben ily követelések tárgyában az elsőfoku biróság még nem határozott stb.

Pereszlény

(Nyitra-), kisközség Nyitra vármegye nagy-tapolcsányi j.-ban, (1891) 1079 tót és német lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Pereszlény

(növ.), a közös virágtengelyt örvesen körülfogó, apró virágokból álló virágzat (l. Örv); továbbá ágas kavaró vagy keverő eszköz, melynek tengelyéből szabályos sugarasan állanak ki a keverést eszközlő ágak; az orsó végén levő karika, orsópörgettyü. Végre P.-Fűnek a Clinopodium L. nevü ajakos és sűrü örves füvet is nevezik, melynek levele kellemes fűszerszagu és orvosságnak használatos.

Pereszlényi

János, ref. lelkész és egyházi iró, szül. Ipoly-Pásztón (Hont) 1831 dec. 25., megh. Győrött 1894. Elemi s az alsóbb gimnáziumi osztályokat szülöföldén, a felsőbb osztályokat s teologiai tanfolyamot Pápán végezte 1846-55. Iskolái bevégezte után a császári egyházban volt 3 éves tanító, 1858. a lelkészi vizsgát letévén, Tatára rendeltetett segédlelkészül, 8 hó mulva a császári, 2 év mulva a mocsai gyülekezet, 1873. a győri ref. egyház választotta meg lelkészül, 1885-88. a pápai főiskola igazgatótanácsának egyik tagjául választotta meg a dunántuli egyházkerület. A teologiai irodalom terén először ismeretessé tette nevét a budapesti Protestáns Egyházi Lapban Ballagi Mórral folytatott dogmatikus vitája által, még ismeretesebbé az általa 1885. megindított s 3 évig nagy buzgalommal szerkesztett Dunántúli Protestáns Közlöny által. Politikai s társadalmi irányu cikkei leginkább a Győri Közlönyben, Szabad Polgárban (1874-76), a Pápai Lapokban és Győri Lapokban láttak napvilágot (1878), mely utóbbinak egy ideig szerkesztője is volt.

Pereszteg

1. Német-P. (Parastagen), kisközség Sopron vármegye soproni j.-ban, (1891) 1186 magyar lakossal. - 2. Hosszu-P. (l. o.).

Pér. et Les.

tudományos állatnevek után Péron (l. o.) és Lesueur (l. o.) nevének rövidítése.

Per exemplum

(lat.) a. m. például.

Perez

Antal, spanyol államférfiu, szül. Saragossában 1539., megh. Párisban 1611 nov. 3. A nagy tehetségü férfiu már 25 éves korában birta II. Fülöp kegyét, sőt bizalmát, s nagy befolyásra emelkedett, de ritka szerencséje irigységet támasztott ellene. Egy bonyolódott ügy okozta váratlanul bukását. Midőn a király megtudta, hogy féltestvére, Don Juan d'Austria bizalmas emberét, Escovedo Jánost titokban Angliában küldötte, ármányos cselt látott e küldetésben és elvégre Escovedót P. által 1578 márc. 31. orozva megölette. Ámde a meggyilkoltnak családja P. ellen vádat indított, mire a király, ki P.-re mint Eboli hercegnő (l. o.) szeretőjére is féltékeny volt. P.-t 1579 jul. elfogatta és a kínpadra vonatta. P. bevallotta a gyilkosságot, de vallomásaiban egyúttal a királyt is terhelte. Fülöp ekkor P. vesztét határozta el, kinek azonban a börtönből Aragoniába sikerült menekülni. A királyi törvényszék kimondta rá a halálos itéletet, de szülővárosának hatóságai, kiváltságaikra való hivatkozással pártfogásukba vették az üldözöttet. Fülöp erre az inquizicióhoz fordult, melynek a Justicia mayor a foglyot tényleg kiszolgáltatta (1591 máj.). Ámde a kiváltságaira (fueros) féltékeny aragoniai nép P.-et megint kiszabadítá, sőt felkelést támasztott érdekében. E hirre II. Fülöp személyesen vezetett hadat Aragonia ellen (1591 végén) és a felkelést véresen elnyomta, mire az ország kiváltságait eltörülte. P.-et azonban most sem birta hatalmába keríteni. P. ugyanis még jókor Párisban és utóbb Londonban menedékhelyet talált és igy Fülöpnek azzal kellet beérnie, hogy P. képét elégettette, nevét meggyalázta és birtokait elkobozta. P. érdekes, II. Fülöp titkos kormányát leleplező iratot hagyott hátra (Relaciones, megjelent 1594. és újabban). Ezek alapján irta meg Bermudez di Castro és Mignet P. életrajzát (A. P. et Philipp II., Páris 1846). Gutzkow egyik drámahőséül választotta P.-et (Philipp II. und P.). V. ö. a II. Fülöpről szóló munkákat.

Perez Galdós

Benito don, spanyol regényiró, szül. Las Palmason (Kanári-szigetek) 1845. Gyermekkora óta Spanyolországban, legtöbbnyire Madridban él. Tagja a képviselőháznak s 1889 óta a spanyol akadémiának. P. Spanyolországban a józan realizmus legkiválóbb képviselője s ugy tehetségénél, mint termékenységénél fogva a legelső modern spanyol regényiró. Novellisztikai munkásságát Episodios nacionales (Madrid 1872-1876, 20 köt.) c. regénysorozatával kezdte meg, amelynek tárgya a spanyol függetlenségi harcból van véve, s amely óriási sikert aratott. E regények kissé tulságosan tendenciózusak: valamennyiben panasz, vád hallatszik a régi Spanyolország ellen. Egyéb nevezetes regényei: Dońa Perfecta (Madrid 1875); Gloria (u. o. 1876); Marianela (u. o. 1877); La familia de Leon Roch (u. o. 1878); La desheredada; El amigo manso; La de Bringas (1884); Tormento (1884); Lo prohibido (1887); Fotrunata y Jacinta (18879; Angel Guerra 81891); Torquemada y San Pedro (1895); Nazarin (1895) stb. Megpróbálkozott P. a dráma terén is. Első darabjaival: Realibad figyelmet keltett, de a többivel (La de San Quintin, Los comdenados, Gérona) nem igen aratott sikert. Sok műve franciára, németre, angolra is le van fordítva. V. ö. Padro Bazán Emilia, P. (Revue Européenne, Páris).

Pereziták

(Pheresiták), Kánaán lakosainak egy része, akik az Efraim hegység mentében Betheltől É-nak egészen Szichemen tul laktak. Jellemző tulajdonságuk volt, hogy nem miként a többiek, körülfalazott városokban, hanem nyilt községekben laktak. Az izraeliták honfoglalása után egy ideig még megtartották függetlenségöket, később azonban Salamon királynak meghódoltak.


Kezdőlap

˙