Perimkara

(növ., ganiterfa, Elaeocarpus L., Ganitrus Gaertn., Beythia Endl.), a hársfafélék alcsaládjának génusza; több mint 65 fajjal Ázsia tropikus részein és Ausztráliában terem. Az Elaeocarpus P. DC. Malabár fája, levele lándzsás. 21/2 cm. hosszu gyümölcse (tulpai) kellemes borízü, nyersen s befőzve eszik, de mint gyomorerősítő is ismeretes. Az E. ganitrus Roxh. magas erdei fa, kemény és borsónagyságu csonthéjából Kelet-Indiában szép karperecet, nyakláncot, valamint más cifraságot csinálnak a braminok részére, azért magvát még a marha ganajából is előkeresik.

Perimorfóza

l. Álalakuság.

Perimysium

(gör.-lat.), az izmokat körítő s állományukba betóduló kötőszöveti burok (külső P., mig a belső az izom kötegei közé betóduló kötőszövet).

Perinefritisz

(gör.). A vesét körülvevő igen laza és zsíros kötőszövetnek gyuladása.

Perineum

(gör.-lat.) a. m. gát. Az ember gátja a medence-kimenet külső lágyrészei által van alkotva. Két részre osztjuk. A szeméremtesttől a végbélig és a csontos részek közt elterülő részét gáttájnak (regio perinealis), a végbéltől a farcsontig terjedő részét pedig, amely a végbélnyilást tartalmazza, végbéltájéknak (regio analis) nevezzük. Rajta sérv is mehet ki (gátsérv) v. operációk történhetnek rajta s azért, de még azért is, mert az ivarszervekhez mennek e tájékon át nevezetes erek és idegek, az orvost igen érdeklő része ez az embernek.

Perineurium

(gör..-lat.), az idegeket körítő hártya (külső P.; belső pedig az ideg belsejében levő). l. Idegrostok.

Perinthos

l. Eregli (2).

Periodeuták

l. Circuitores.

Periodicitas

(gör.), bizonyos jelenségeknek meghatározott időben való szabályos megújulása, megismétlődése.

Periodikus

(gör.) a. m. szakaszos, egyenlő szakaszokban ismétlődő. P. vagy szakaszos lánctört, l. Lánctört. - P. sor, a Fourier-féle sor (l. o.). - P. mozgás, l. Időszakos mozgás. - P. hónap, lásd Hónap. - P. vakság (lovaké), l. Havi vakság.


Kezdőlap

˙