Peschka-Leutner

Minna, német énekművésznő, szül. Bécsben 1839 okt. 25., megh. Wiesbadenben 1890 jan. 12. Prochnál tanult. 1861-ben Peschka orvosnak lett s azután még Bochkoltz-Falcoi asszonytól tanult serényen. Koloraturája legszebb diadalait Lipcse (1868-76), Hamburg, Köln (1883) szinpadain és hangversenytermeiben aratta.

Pescia

(ejtsd: pessa), város és püspöki székhely Lucca olasz tartományban, az Arnóba folyó P. és vasút mellett, (1881) 6091, mint község 13 073 lak., selyemhernyótenyésztéssel, papirosmalmokkal és olajkereskedéssel; a XIV. sz.-ban épített székesegyházzal, amelyben Baldassere Turini emlékét őrzik; a szt. Ferencről elnevezett templommal és a Sta Maddalenával, amelyben egy hires kereszt Galeazzo. 7 km.-nyire tőle vannak a Montecatini di Val di Nievole nevü fürdők.

Pese

(Pesa) nemzetsége 1221-1374 közt Vas vármegyében virágzott. Az utóbbi évben javait Gulácsi Vörös Péter és testvére, Aczél János szerezte meg.

Peselnek

kisközség Háromszék vmegye kézdi j.-ban, (1891) 1175 magyar lak.

Peseta

(spanyol, ejtsd: peszeta), spanyol pénzegység, a frankkal egyértékü; a peso-nak vagy piaszternek 1/5 része, körülbelül = 1 korona.

Peshawur

Peshawar, l. Pisauer.

Pesito

l. Biblia (III. köt. 260. old.).

Peske

Géza, genrefestő, szül. Kelecsényben (Nyitra) 1854. A gimnáziumot Pécsett látogatta és innen ment a müncheni művészeti akadémiába 1876., hol Benczur Gyula mellett két, Löfftz iskolájában pedig öt esztendőt töltött. A szünidőkre rendesen a dunántuli megyékben, testvéreihez utazván, itt a béresek és más cselédek gyermekeit annyira megkedvelte, hogy ezután ezekkel népesítette be vásznait. E nemü művei közül kiválnak: a Forró (sült burgonyát hűtő gyermek), a nemzeti muzeum képtárában; Krajczárt kereső fiuk egy amerikai amateur birtokában s a Házi árestom Luitpold bajor régensherceg gyüjteményében. 1894. Budapestre tette át lakását, s azóta egyik legszorgalmasabb és tehetségesebb tagja az itteni művész-koloniának. 1893. a Ferenc-József-rend lovagkeresztjét kapta, művészi érdemeinek elismeréseül.

Pesky

János, képiró, lakott Pesten s meghalt 1863 táján. A történelmi képtárban Jankovich Miklós, Bajzáth György veszprémi püspök és Kubinyi Péter arcképei láthatók tőle.

Pesne

(ejtsd: pen) Antal, francia festő, szül. Párisban 1683 máj. 23., megh. Berlinben 1757 aug. 5. Atyjának, P. Tamás festőnek és nagybátyjának, Charles de la Fossenak tanítványa, utóbb Rómában és Velencében tanult, 1710. pedig Berlinbe ment, hol porosz udvari festő és az akadémia igazgatója lett. Főleg képmásokat festett. Nagy érdeme, hogy ment tudott maradni kora pompázó fölfogásától és az ábrázolt személyeket hiven, keresetlenül, de finom festői érzékkel festette le. Műveinek nagy része a porosz uralkodó család tagjait ábrázolja és a berlini muzeumban meg a potsdami királyi kastélyokban van.


Kezdőlap

˙