Pilon

(gör.), az egyiptomi építészetben a templomok fő bejárója jobbra-balra az a két nagy tömegü, rézsutos oldalu toronyszerü építmény, mely a fő bejárót befoglalja, mintegy védi (l. Építészet). - Pilone (olasz) a. m. erős pillér.

Pilorusz

(gör.), l. Gyomor.

Pilosus

(lat.) a. m. szőrös, szőrrel fedett.

Pilosz

(Pylos), ókori város délnyugati Messzeniában, pompás kikötővel. A homéroszi hagyomány valamelyik P.-ból származtatja Nestort (l. o.), külön birodalmat tulajdonítván neki, melynek helyét a buvárok többsége Messzeniában, egyesek Trifiliában keresik.

Pilot

(állat), l. Cápavezető.

Piloty

1. Ferdinánd, német litografus, szül. Hamburgban 1786 aug. 28., megh. Münchenben 1844 jan. 8. Régi mesterek műveinek reprodukcióival szerzett érdemeket. 1808-15. Strixnerrel együtt 432 kőnyomatot adott ki régi mesterek rajzai nyomán, azután a müncheni, schleissheimi és a bécsi Leuchtenberg-féle képtárak legkiválóbb műveinek kőnyomatu másolatait adta ki.

2. P. Ferdinánd, német festő, az előbbinek fia, szül. Münchenben 1828 okt. 9., megh. u. o. 1895 dec. 21-én. A müncheni akadémián főleg Schorn hatása alatt tanult, azután bátyjának irányát követte. Monumentális művei közül említendők: a müncheni nemzeti muzeum és a landsbergi városház üléstermének freskóképei. Egyéb festményei: Erzsébet angol királynő hadi szemléje (München, Maximilianeum); Morus Tamás a börtönben; Rafael halálos ágyán; Eberhard württembergi gróf fia holttesténél; Salamon itélete stb.

3. P. Károly, német festő, az előbbinek bátyja, szül. Münchenben 1826 okt. 1., megh. u. o. 1886 jul 21. Elinte a müncheni akadémián Schornnak a tanítványa, azután atyjának segített rajzolni és Antwerpenben és Párisban a kor realista törekvéseivel ismerkedett meg. 1856-ban a müncheni művészeti akadémiájának tanára, 1874. igazgatója lett. Néhány kisebb genrekép és történeti kép után 1855. festette azon művét, mely egy csapásra a legünnepeltebb német művészek sorába emelte: Seni Wallenstein holttesténél (müncheni új képtár). Ezt követte, többnyire nagy méretü, hatásos festményeinek hosszu sora: A fehérhegyi csata előtt; Nero Róma romjain (1861, magyar nemzeti muzeum); Wallenstein Eger felé nyomul; Galilei a börtönben (kölni muzeum); Bouillon Gottfried; A frauenchiemseei apátnő (1868, königsbergi muzeum); Caesar meggyilkolása; Colombo (München, Schack-féle képtár); Stuart Mária halálos itélete; Thusnelda Germanicius diadalmenetében (1873, müncheni új képtár); VIII. Henrik megkéri Boleyn Anna kezét; VIII. Henrik eltaszítja Boleyn Annát; Az arénában (1882); A hármak tanácsa Velencében (1885); Nagy Sándor halála (1886, utolsó, befejezetlen műve, a berlini nemzeti képtárban). Tulajdonképpeni jelentőségét az teszi, hogy Cornelius iskolájával szemben ő hozta be a festői elemet a német festészetbe. Legkiválóbb tanítványai közé tartoznak: Makart, Defregger, Max, Lenbach, Grützner, a magyarok közül Benczur, Liezenmayer stb. V. ö. Stieler, Die Pilotyschule (Berlin 1881).

Pilpai

ind meseköltő, l. Bidpai.

Pilpul

a talmud tanításának az a módszere, mely csupán az ész élesítésére, a gondolkodási erősítésére kiván hatni és igy figyelmen kívül hagyja a talmud és biblia tudományos értelmezését. E szőrszálhasogató szofisztikus módszer meghonosítását Pollák Jakab (megh. 1530.) prágai rabbinak tulajdonítják.

Pilsen

(Plezń), az ugyanily nevü kerületi kapitányság fővárosa Mies és Radbusa folyók és vasút mellett, (1890) 50 221 nagyobbára cseh lak., virágzó sörfőzéssel az u. n. polgári sörfőzőben, amely maga egész kis várost alkot vasúti sinekkel, óriási pincékkel (6 1/2 km. hosszu) és 565 800 (242 800 hl.) és 1893 óta a társasági sörfőzőben; továbbá vashengerművekkel, drótkészítéssel, harangöntéssel, 2 gép-, 3 bőr-, 2 papir-, élesztő- és kocsigyárral, szeszfinomítással, gőzmalmokkal, szeg-, vasedény-, réz-, fém-, kályha-, porcellánagyag-, faárukészítéssel, szienit-, gránit-, márványcsiszolással és malomkőfaragással; közelében jelentékeny szénbányászattal, vasművekkel és üveggyárakkal. A rendesen épült városnak van néhány emlékszobra, aminő az 1854. elhalt Kopecky Márton polgármesteré és Smetana természettudósé; nagy városháza, azon banketteremmel, amelyben Wallenstein generálisai neki hűséget esküdtek; községi muzeuma fegyvergyüjteménnyel, műipari és archeologiai muzeuma, német és cseh szinháza, egyéb iskolákon kívül cseh és német állami ipariskolája, cseh és német felsőbb kereskedelmi iskolája, cseh földmíves iskolája, több jótékonysági intézete. Templomai közül kiválik a gót Bertalan-templom a XIII. sz.-ból, Csehország legmagasabb (102 m.) tornyával. P. azelőtt meg volt erősítve; a huszita háborúkban több ostromot állott ki. 1618. Mansfeld ostrommal vette be. Wallenstein társai közül 24-et 1634. P. piacán végeztek ki. V. ö. Statist. Bericht über die volkswirtschaftlichen Zustände d. Pilsener Kammerbezirks 1886-90 (P. 1893).

Pilula

(lat.), helytelen magyarsággal lapdacs vagy labdacs, a bevételre szánt gyógyszerek egy rendelési alakja. A P.-k borsónyi vagy még kisebb golyócskák, melyeket egy tapadós anyagból (massa pilularum) alakítanak. Súlyuk ne legyen 0,05 g.-nál kisebb és 0,15 g.-nál nagyobb. Ha 0,05 g.-nál kisebb, granula (szemcse) nevet nyer; ha 0,15 g.-nál súlyosabb, akkor bolusnak (l. o.) neveztetik. Az adagolás a P.-knál elég pontos, a gyomorban csak lassan lágyulnak fel, s igy alkalmasak még a tiszta állapotban maró hatásu anyagok rendelésére is; a gyógyszer hosszabb időre is felírható P.-kban, mert a szárazság folytán bomlatlan marad, bevételük bármilyen körülmények között igen könnyen lehetséges. A P.-k készítése ugy történik, hogy a hatékony gyógyszert, ha az magában nem adna vizzel v. borszesszel megnedvesítve jó pilulamasszát, valami jól tapadó masszával keverik. A gyógyszerrel jól eldörzsölt P.-masszát aztán tapadóssá téve hosszu rúdalakban egyenletesen kinyújtják, s egy többnyire 30 rovátkára osztott falapra helyezik s egy ugyanilyen rovátkolt másik fa- vagy fémlappal lenyomtatják, a rovátkák kiemelkedő élei benyomódnak a P.-masszába és 30 egyenlő részre szelik; az egyes részecskék most kéz között vagy falemezek között golyókká alakíttatnak; hogy egymáshoz ne tapadjanak, valami közömbös porral meghintetnek vagy éteres balzsammal, vagy ezüst- vagy aranyfüsttel bevonatnak és igy expediáltatnak.


Kezdőlap

˙