Piqueur

(ejtsd: pikőr), francia neve a lovas hajtóvadászatoknál a kutyákat vezető, rájuk felügyelő lovásznak. Angolul whipper-in. Egy falka kutyánál több P. van, hogy minden oldalon legyen felvigyázat az elkalandozni akaró vagy hamis nyomon hajtó kutyák helyes útra való terelésére.

Piracicaba

város Sao Paulo braziliai államban, a P. és vasút mellett, termékeny vidéken, 7000 lak., kávéexporttal.

Piramidalis

(gör.) a. m. tornyos növésü, vagy tornyos termetü. - P. kristályrendszer, l. Négyzetes kristályrendszer. - P. számok, l. Idomszámok.

Piramidli

(a görög piramis szóból), a biliardjáték egyik neve a játékban levő golyóknak gúla szerü elhelyezése után. A játék célja, hogy az igy felállított 15 golyóból a külön szinnel jelzett közvetítő golyó segítségével ki tud többet az asztalon levő lyukakba lökni, elhibázott lökés után az ellenfél folytatja a játékot.

Piramis

(gör.) a. m. gúla (l. o.). Az egyiptomi építészetben a sírnak egyik - óriási méretü - neme (l. Építészet, VI. köt., 235. old.). - P. a kristálytanban a szabályos rendszer kivételével a többi kristályrendszerek ama kristályalakja, mely a szabályos rendszerbeli oktaédernek felel meg. L. még Négyzetes kristályrendszer.

Piramis-akác

(növ.), a Robinia píramidalis Hort., L. Koronafa.

Pirano

város Capo d'Istria isztriai kerületi kapitányságban egy félszigeten a kis P.-i öböl mellett, (1890) 7224, mint község 12 326 olasz lak., hajóépítéssel, halászattal, sófőzéssel, olajfaültetvényekkel és szőllőkkel; kikötővel (Mandrachio). Az amfiteatrumszerüen épített városnak vannak régi falai, gót fő temploma, minorita kolostora és többféle iskolája. P. kikötője ismeretes azon győzelemről, amelyet benne a velenceiek az egyesült német-genovai hajóhadon kivívtak; e győzelem következtében Ziani doge a pápától egy gyűrüt kapott. Közelében a terjedelmes Porto-Glorioso végében nagy sófőzők (Saline di Pizziole) vannak, amelyek 628 ha.-nyi területet foglalnak el és évenként mintegy 50 000 tonna sót szolgáltatnak. P. körül termelik a Rivola néven ismeretes bort. 1896. leleplezték a Tartini hegedüművész emlékszobrát, aki P.-ban született.

Pirargirit

(ásv.), sötétvörös ezüstérc, megkülönböztetésül a proustittól, mely világosvörös ezüstérc, anyaga szerint antimon-ezüstfény, mert anyaga ezüst-antimon-szulfid (Ag3SbS3), ezüsttartalma 59,8%, tehát igen gazdag ezüstérc. Hatszöges rendszerbeli oszlopos kristályokban és szkalenoéderes kombinációkban elég gyakori. Kristályai általában igen változatosak. Vaskosan és hintve is terem. Karmazsinvörös, majd sötét ólomszürke, karca karminpiros, fémes gyémántfényü, vékony lemezekben átlátszó; ismeretesek egészen átlátszó kristályok is. A romboéder lapjai szerint elég jól hasad. K. 2-2,5, fs. 5,7-5,8. Ezüstércteléreken elég gyakori. Nálunk Selmecen, Körmöcön, de legszebben a Harzhegységben, Andreasberg mellett, továbbá Szászországban Freiberg és Csehországban Pribram bányáiban. Kongsberg (Norvégia), Chilében Cojnapo vidékén (Chanarcillo) szintén bányásszák, de legnagyobb mennyiségben Mexikóban, Nevadában és Idahóban, ahol több mázsányi P.-tömegekre is akadtak, rendesen szaruezüsttel együtt. Elváltozik argentitté és termésezüstté.

Pirata

(lat.) a. m. tengeri rabló, kalóz (l. o.); piraterie a. m. kalózság (l. o.).

Pirazol

(pyrazol), szénvegyület, amely levezethető a pirolból, (CH)4NH, ha abban egy metenil (CH) gyököt egy nitrogénatommal helyettesítünk; kémiai képlete tehát (CH)3N.NH. Szintelen tűalaku kristályokból áll. op. 70°, fp. 185°. Igen gyenge bázis lévén, sói kevéssé állandók. A P.-nak igen sok származéka elő van állítva; ezek közé sorolható a nagy fontosságu antipirin (l. o.) is.


Kezdőlap

˙