Pizsma

a tura (obi folyamterület) jobboldali mellékfolyója; Prem orosz kormányzóság Jekaterinbueg kerületében fakad és 550 km.-nyi futás után Tobolszk kerületben torkollik a Turába; 50 km.-nyire hajózható, partjain vasércek, kőszénbányák és aranymosó telepek (az utóbbiak Bereszovka mellékfolyója mentén is) vannak.

Pizzicato

(ol. ejtsd: piccikáto), a vonós hangszerekre vonatkozó zeneelőadási befejezés, azt jelenti, hogy azokat a hangjegyeket, amelyek fölött e kifejezés áll, nem a vonóval, hanem az ujjakkal kell hangoztatni, a húrokat pengetve, mint a hárfánál vagy a citeránál vagy más pengető hangszereknél.

Pizzighettone

(ejtsd: piccigettóne), a város Cremona olasz tartományban, az Adda mellett, melybe ott a Serio egyik ága szakad; vasútvonal mentén fekszik, van citadellája a XII. sz.-ból, melyben egyideig I. Ferenc francia királyt tartották fogva; (1881) 673, mint község, környékével 4343 lak.

Pizzo

(ejtsd: picco) kikötőváros Cantanzaro olasz tartományban, a Sta-Eufemia partján egy kinyuló homokkő-sziklán, vasút mellett, (1881) 8055 lak., ton- és korallhalászattal és kereskedéssel. Azon erősség romjai, amelyben 1815 okt. 13. Murat Joakimot főbelőtték, maig is láthatók.

Pjatigorszk

az ugyanily nevü járás székhelye a ciszkaukáziai Terek-vidéken, a Bestau vagyis Pjatigora lábánál, a Podkumka bal partján, vasút mellett, (1890) 14 539 lak., az aacheni vizhez hasonló ásványvizforrásokkal, fürdő- és inhalálóintézettel, amelyeket évenként több ezer beteg keres föl. V. ö. Bogoszlavszkíj, P. ásványvizei (oroszul, Moszkva 1886).

Pjesćanica

község Zágráb vármegye vrginmosti j.-ban, (1891) 1298 horvát-szerb lakossal.

Pjeszma

(szerb) a. m. dal, népdal.

Pl.

v. Plin (lat.), természetrajzi nevek után id. Plinius nevének rövidítése.

Placabilis

(lat.) a. m. engesztelékeny, békülékeny; placabilitas, békülékenység.

Placage

(franc., ejtsd: plakázs) a. m. faburkolat, l. Borítólemez.


Kezdőlap

˙