Planum

(lat.) a. m. sík; sima terület, p. valamely építkezéshez előkészített hely; terv, tervrajz.

Planum Tabulare

(lat.), a királyi Kuria által újjáalakulásakor (1723) hozott s jogkérdésekre vonatkozó döntvényeinek az a gyüjteménye, melyet Mária Teréziának 1768 nov. 14. kelt leiratában foglalt meghagyásához képest a Kuria kebeléből kinevezett bizottság készített. A régi magyar jognak fontos forrását képező gyüjtemény 1825. évi kiadásának teljes címe: Plantum Tabulare, sive Decisiones Curiales per Ecc. Deputationem a piae memoriae Imperatrice et Regina Hungariae Diva Maria Theresia eatenus ordinatam collectae et in ordinem redactae anno 1769. A P.-t mint döntvénygyüjteményt a királyné helybenhagyta. Két részre oszlik: általános és különös részre. Az idézés a döntvény számának v. ennek és feliratának kitételével történik. Közzé tétetett 1800., 1817. és magyar fordítással 1825.

Plaqué

(franc., ejtsd: plaké), nemes fémmel burkolt nem nemes fém. K. Lemezelés.

Plaques opalines

(franc., ejtsd: plak opalin), tejszerü fehére-szürkés foltok a nyákhártyáján, amelyek a szifilis korai stádiumában lépnek fel és nem egyebek, mint a felhám körülirt megzavarodásai, amely alatt a nyékhártyában kis foku körülirt beszűrődés van.

Plase

község Modrus-Fiume vármegye susaki j.-ban, hadi tengerészettel, vasúti állomással; posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral.

Plasencia

járási és püspöki székhely Caceres spanyol tartományban, Estremadurában, a Sierra de Gredos ágai közt, a nagyszerü Jerte-völgy bejáratánál, a Jerte bal partján, vasút mellett, (1887) 8044 lak. Kettős falakkal, amelyeken 7 torony vezet át; olajprésekkel, selyemfonással, őrlő malmokkal. 1498. megkezdett, de be nem fejezett székesegyházának homlokzatát gazdag faragványok díszítik.

Plaski

politikai község Modrus-Fiume vármegye ogulini j.-ban, (1891) 1737 horvát-szerb lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. Itt székel a károlyvárosi görög keleti püspök. A székesegyház 1784. épült. A kat. plébánia-lak eredetileg várkastély volt, melyet Zrinyi Péter 1660. a törökök ellen épített.

Plasma

(gör.-lat.) a. m. képlőanyag, a protoplaszma (l. o.) rövidítése. P. az ásványtanban fűzöld vagy hagymazöld szinü kalcedon, ritkán fehéresen vagy sárgásan foltos. Az ókorban becsült drágakő volt és prázius volt a neve; prázmának is mondják. Kelet-Indiából és Khinából kerülnek a legszebbek. Ha sötétzöld mezőben vörös pontok vannak benne, akkor heliotrop a neve (l. o.).

Plasmodiophora

Wor. (növ.), l. Káposzta (X. köt. 133. old.).

Plasmodium

(gör.-lat.), a nyálkagombáknak falatlan, nyálka-, tejfölnemü és idestova csúszkáló, tehát határozatlan formáju proto-plaszma-maszája.


Kezdőlap

˙