Play

(ang., ejtsd: plé) a. m. játék: player, játékos, szinész.

Playfair

(ang., ejtsd: pléfer) Lyon, angol kémikus és politikus, szül. Meerutban (Bengália) 1819 máj. 21. Glasgow és Giessen egyetemein tanult, 1843-ban Manchesterben technikai vállalatokban vett részt s nemsokára a Royal Institution kémiai tanára, majd a londoni muzeumon a gyakorlati geologia tanára lett. Ekkor irta: On the gases evolved during the formation of coals, és Report on the coals suited to th stean navy (London 1846). 1858. az edinburgi egyetemen a kémia tanára. 1868. az edinburgi és a St.-Andrews-egyetem megválasztotta a parlamentbe; 1873. Gladstone főpostamesterré nevezte ki, s 1880. a második Gladstone-kabinet a bizottság elnöke s Deputy-speaker lett az alsóházban, de már 1883. lemondott. 1886. rövid ideig népiskolai miniszter volt a 1892. mint St.-Andrews lordja pairi rangot kapott. Irta: Science in its relations to labour (1853); On the food of man in relation to his useful work (1865); On primary and technical education (1870); On teaching university and examination boards (1872); The progress of sanitary reform (1874); Subjects of social warfare (1889); On the wages and hours of labour (1891) stb.

Playfair-kúra

(P. Weyr-Mitchell-kúra), l. Hízlaló kúra.

P. L. C.

a latin poeta laureatus caesarius rövidítése. L. Koszorus költő.

Pleas of the Crown

(ang., ejtsd: plíz av the kraun), bűnvád, igy nevezve, mert a bűntett által sértett személynek a fejedelem, mint a népfelség letéteményese tekintendő; a vád emelésére tehát első sorban a korona illetékes.

Plébánia

a róm. kat. egyházban a püspöki megyék egyes hitközségekre, P.-kra (parochia) vannak felosztva, s ezek élén állanak a plébánosok. Ezek a püspöktől nyert joghatóság és invesztiálás alapján végzik hiveik iránt papi, ásztori és tanítói hivatalukat, amely teendők központja a P.-templom. L. Parochia.

Hazánkban a plébánosoknak a jövedelme: a) a plébániai földek; az 1836. VI. t.-c. szerint a legelő kihasítása alkalmával a plébánosi járandóságnak legalább egy egész telekre eső illetőséggel egyenlőnek kell lennie, amennyiben a plébános nagyobb mennyiséget nem birna: a tagosítás alkalmával a plébánosoknak egy egész telek hasítandó ki; b) a párbér (l. o.); c) a faizás v. failletmény a községi erdőből; d) a hivek részéről szolgáltatandó kézi és igás munkák; e) misealapítványok; f) stóladíjak. A jövedelemminimumot, melyet a plébánosnak okvetetlenül birnia kell, kongruának (l. o.) nevezik, s ennek összege 300 frt; az esetleges hiány vagy a vallásalapból v. a kegyuraság részéről lenne pótlandó. A kongrua kérdése különben még rendezés alatt áll.

Plébános

l. Plébánia.

Plebejus

(lat.), a római plebs (l. o.) tagja, alacsony gondolkodásu egyén.

Plebiscitum

(lat.), a) a régi rómaiaknál a Tributa Comitiákon a néptribun indítványára hozott törvény; ellentétben a «lex»-szel, mely a Centuriata Comitiákon hozott törvényt jelenti. P.-nak nevezték azért, mert eredetileg csak plebejusok birtak szavazattal. A P.-ok eleintén csak a plebejusokra birtak kötelező erővel, mig a lex Horatia intézkedésével: ut quod tributim plebs jussisset, populum tenerit (305. a. u.), s a későbbi lex Publita (415 a. u.) intézkedésével: ut plebiscita omnes Quirites tenerent, s az ezeket megerősítő s megújító lex Hortensia a P.-oknak az egész népre kiterjedő törvényerejét megállapították. b) Általános, a népszavazással elért néphatározat, minők Franciaországban a Napoleonidák alatt keletkeztek.

Plebs

(lat.), a római köznép. mely a Tullus Hostilius és Ancus Marttius idején Rómában átszármazott latinok ivadékaiból alakult. Ezek Servius Tullius idején szintén polgárjogot nyertek és ugyancsak ő igyekezett ezen új polgárokat (plebeji) a régiekkel (patricii) összeolvasztani, aminek érdekében az új, klasszisok és centuriák szerint való beosztás készült. A királyok előzetése után nyomban megkezdődött az alkotmányos küzdelem a két rend között és nem pihent mindaddig, mig egymással lényegileg egyenranguakká nem lettek. A kuriák szerint való komiciákban azonban soha sem volt szavazati joguk, csupán a centuriák és tribusok szerint valókban. A ius honorumra v. magistratuumra nézve néhány méltósággal szintén elmaradtak a patriciusok mögött. Magánjogilag teljes jogegyenlőség uralkodott a két rend között, különösen a lex Canuleia óta. A plebejusok a patriciusok speciális rituális méltóságaiból (sacra) egyszer s mindenkorra ki voltak zárva, de viszont nekik is voltak sajátlagos istentiszteleti hivatalaik. Plebs és populus együtt véve részleges fogalom, a császárok idejében tulajdonképen a. m. köznép.


Kezdőlap

˙