Pleuritisz

l. Mellhártya-betegségek.

Pleurocarpi

(növ.)a. m. oldaltgyümölcsözők, l. Mohák.

Pleuronectidae

(állat), l. Félszegúszók.

Pleurosigma

Sm. (növ.), kovamoszat, sajkaforma, magánosan és szabadon élő sejt, hosszanti s vele keresztező csíkokkal, a középhosszában vonással s a közepén egy csomóval (l. az ábrát). 50-nél több faja az egész földön, tengerparton, sós, sőt részben édes vizben is él. Minthogy finom rajzait csak alól sikerült mikroszkopium tünteti fel, ezért ennek a jóságát szokás vele kipróbálni.

[ÁBRA] Pleurosigma.

Pleurototonus

v. pleurotonus (gör.), elavult kifejezés a dermedet azon alakjára, amidőn a törzsök az izomgörcs folytán oldalra hajlik. Ellentétes kifejezések: az opisztotonus, a görcsös hátrafelé hajlás, s az emprosztotonus, a görcsös előredülés. Főképen a tetanuszban (dermedet) és a sztrichninmérgezésben észlelhető.

Pleven

l. Plevna.

Plevlje

(törökül: Tazslidsa), város az ugyanily nevü szandsákságban, a Csehotina festői völgyében, 6000 lak. 1879 óta osztrák és török helyőrség van benne. Közelében a görög Troica klastrom látható.

Plevna

(Pleven), az ugyanily nevü járás székhelye Bolgárországban, 5 km.-nyire a Vidtől és 40 km.-nyire Nikápolytól a ruszcsuk-plevna-orhánje-szófia országúton, (1893) 15 546 lak. Ismertette leginkább az 1877-iki orosz-török háboru tette. L. Oroszország (XIII. köt. 536. old.) és Oszmán Nuri pasa.

Pleyel

Ignác József, osztrák zeneszerző, szül. Ruppenrsthalban Bécs mellett 1757 jun. 1., megh. 1831 nov. 14. Haydn tanítványa volt, majd Erdődy gróf karmestere lett. Többször járt Olaszországban és 1784 óta mint egyházi karmester Strassburgban élt. Ez állásában főleg hangszeres kompozicióval tünt ki, ugy hogy 1791. még mestere, Haydn vetélytársakép Londonban is meghivták. 1795. Párisba ment, ahol zenekereskedést és hangjegynyomdát, majd jelentékeny zongoragyárat alapított. Nyomtatásban megjelent kompozició nagy számban vannak. Idősebb fia Kamill folytatta atyja üzletét, amely most is fenáll. Kamill neje Mária Felicitás kitünő zongorajátékos volt.

Plexus

(lat.) a. m. fonat, fonadék. Az ideg- és érágazatok megjelölésére használt kifejezés.


Kezdőlap

˙