Pontoise

(ejtsd: pontoáz), az ugyanily nevü járás székhelye Seine-et-Oise francia départementban, 28 km.-nyire Versaillestől, az Oise és Viosne összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 7422 lakossal, malomfelszerelések készítésével, lámpagyárral, malmokkal és élénk gabona- meg lisztkészítéssel. A város legemelkedettebb részén áll a St.-Maclou-templom a XII-XVI. sz.-ból régi üvegfestményekkel és Krisztus temetését ábrázoló szoboralakokkal. A Notre-Dame-templomban szt. Gautier síremléke látható, amelyet a XII. sz. végén készítettek. P.-ban született Bátor Fülöp burgundi herceg és Leclerc generális, mely utóbbinak honfitársai szobrot emeltek. V. ö. Thomas, Chronique rétrospective sur P. (1883).

Ponton

(franc., ejtsd: ponton), hadi hídveréshez használt, fából vagy vasból készült nyilt vizi jármű. E jármüveket különösen e célra szerkesztett szekereken szállítják. A P. nemcsak hídverésre, hanem szállításra is használtatik. Hivatalos neve magyarul komp (l. o.), ami nem helyes, mert e név alatt mást értünk (l. még Kikötőhíd). Régebben voltak hidászcsapatok (pontonniers), ma az utászok végzik ezek kötelességét. L. Műszaki csapatok. - P. a geometriában, l. Obeliszk.

Pontormo

v. Punturmo (tkp. Jacopo Carucci), olasz festő, szül. Pontormóban 1494., megh. Firenzében 1557-ben. 1512 óta Andrea del Sarto tanítványa volt. Eredetisége csekély. A Firenze mellett levő Certosa kolostorban festett, utóbb elpusztult freskóképei Dürer hatását tüntetik föl; Venust és Amort ábrázoló festményében (Firenze, Uffizi-képtár) Michelangelótól függ. A firenzei szerviták kolostorában festett, Mária és Erzsébet találkozását ábrázoló gyönyörű freskóképe (1516) egészen mesterére vall. A különböző képtárakban található függő képei közül legsikerültebbek arcképei, igy a firenzei Uffizi- és Pitti-képtárakban, a berlini muzemban (Andre del Serto képmása), a párisi Louvreban és a londoni nemzeti képtárban. A budapesti orsz. képtárban egy Szent családdal van képviselve (491. sz.)

Pontos kiegyenlítés

(netto remboursement), a kereskedelmi életben alkalmazzák olyankor, amikor egymással állandó összeköttetésben nem álló kereskedők közül az egyik a másik megbizásából s ennek részére végez el valamely ügyletet; minthogy az illetők nem tartanak egymásnak számlát, az ügyletből eredt tartozást v. követelést azonnal kiegyenlítik s ilyenkor alkalmazzák a P.-t, amely abban áll, hogy v. a megbizó, v. a megbizott váltó útján egyenlíti ki a tartozást vagy követelést. Ha a megbizott vételügyletet végezett, akkor követelése van a megbizóval szemben, amelyet kétféleképen hajthat be; nevezetesen vagy azt kivánja megbizójától, hogy küldjön neki olyan aktiv váltót, amely az érdekében kiadott pénzösszegről szól, vagy pedig maga a megbizott kibocsát megbizójára olyan passziv váltót, amelynek leszámítoltatása útján pontosan annyi pénzt kap, amennyit megbizója érdekében a vételnél kiadott. Ha ellenben eladási ügyletet végezett a megbizott, akkor bevételéért tartozik megbizójának s most vagy a megbizott küldi a megbizónak a megfelelő aktiv váltót, vagy a megbizó bocsát ki megbizottjára megfelelő passziv váltót, amelynek leszámítoltatásával kapja meg követelését. A kiegyenlítő váltók névértéke mindig olyan valutáról szól, amilyen valuta a váltó fizetési helyén forgalomban van. A P. számvetésénél szerepelnek a váltóárfolyamok, a diszkont-lábak és a költségek, magát a számítást a kereskedelmi számtanban tanítják.

Pontosvessző

(lat.-gör. szemikolon), irásjel (;), melyet különösen hosszabb összetett mondatokban használnak, s rendesen csak főmondatok szétválasztására. Értékére nézve tehát igen közel áll a ponthoz.

Pontosz

l. Pontus.

Pontozás

a rézmetszés egy módja, mely a rajzot nem vonalakkal, hanem a rézlap felszinébe bevert apró pontokkal adja vissza.

Pontozatok

(lat. punctatio), a megkötendő szerződés pontjainak és szabványainak megállapítása és előleges irásbeli fogalmazás. Az alku (tractatum) fogalma alá esik s igy nem kötelező, kivéve, ha a felek a P.-ban feltétlenül megállapodtak s azokat elfogadták; de ez akkor nem P. többé, hanem szerződés. Az osztrák polgári tvk szerint, ha a felek világosan irásbeli szerződésben egyeztek meg, a P.-ok, ha azokról irás készült s azt a felek aláirták, az alakszerü szerződés kiállítása előtt szintén megállapítják azokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek azonban kifejezvék. A nemzetközi jogban a P. v. paktatumok vagyis feljegyzései annak, ami fölött az alkudozó államok előzetesen megállapodásra jutottak; mint egyszerüen szerződési tervezetek nem kötelezők, kivévén, ha a szerződő felek azoknak kötelező voltát megállapították, tehát szintén csak akkor, ha a megállapítás nem a P., hanem a szerződés fogalma alá esik.

Pontremoli

az ugyanilyen nevü járás és püspökség székhelye Massa e Carrara olasz tartományban a Magra mellett, az Apenninek D-re nyiló völgyében, vasút mellett, (1881) 2930, mint község (36 helységben) 12 604 lak., bőrcserzéssel, bor- és selyemtermeléssel; székesegyházzal, amelyet kupola díszít.

Pontresina

falu és klimatikus gyógyhely Graubünden svájci katonban a Felső-Engadinban, a Piz Languard lábánál, 9 km.-nyire Silvaplanától, a Bernina-hágón átvezető út mellett, 1802 m.-nyi magasban, 500 lak., Az alső részében, a Laretban van a szállók nagyobb része; e fölött van a Bella Vita nevü új házcsoport és a legmagasabban a Giarsun régi templommal. Számos turista is megfordul benne. V. ö. Ludwig, P. u. seine Umgebung (Chur 1886).


Kezdőlap

˙