Porcellántarka

igen ritka, de nagyon szép lószin, mely abban áll, hogy a bőrön palaszürke és testszinü foltok vannak, a szőr pedig fehér, de míg a testszinü bőrfoltokon hófehér szőr nő, addig a palaszürke foltok szürkésbe játszó szőrt növesztenek.

Porcellántorony

l. Építészet (VI. köt. 233. old.) és Nanking.

Porcellántyúk

tollas lábu törpe tyúk, három szinü tollazattal, más néven Millefleures.

Porcellánvirág

(növ.), l. Kőtörőke és Hoya.

Porcenyv

a. m. chondrin (l. o.).

Porcfű

v. porcsfű (növ.), l. Porcsín.

Porcgyuladás

l. Chondritis.

Porchártya

l. Szem.

Porcia

brugnerai és pratai herceg és gróf család, amely a régi Sicambriából származik, de a longobardok idejében Olaszországba, Friaulba vándorolt. A család Armanus v. Hermanustól vezeti le családfáját, mert a hiteles adatok csak ez időtől fogva vannak birtokában. Armanus egyike volt a legtekintélyesebb római főnemeseknek és amikor Attila 452-ben Aquileját ostromolta, mint fővezér esett el a harctéren. Az újabb korban P. (Sforzae) János fia János Ferdinánd gróf játszik nagyobb szerepet. A fiatal grófot ugyanis III. Ferdinánd császár rendeletére Lipót főherceghez, a későbbi császárhoz hivták meg játszó- és tanulótársul. A főherceg és a gróf között barátság fejlődött ki, amely annyira fennmaradt, hogy a főhercegnek trónra lépése után János Ferdinánd gróf egymásután részesült az uralkodói kegy különféle nyilvánulásaiban. Igy előbb Kejna helytartója, majd császári követ Velencében, később főudvarmester, valóságos belső titkos tanácsos, igazgató-kamarás, aranygyapjas vitéz és végül első miniszter lett. A császári háznak tett kitünő szolgálataiért I. Lipót császár 1698-ban P. János Ferdinánd grófnak a hercegi címet adományozta elsőszülöttségi örökösödéssel. János Ferdinánd herceg utódai alapították a karintiai és krajniai hitbizományt, még pedig a karintiait János Károly herceg és a krajnait Ferenc Antal herceg P. Ferdinánd herceggel (szül. 1834. okt. 11. meghalt Spitalban a Dráva-melléken 1896 ápr. 20 az első ág kihalt és igy a hitbizomány és a rang a második, t. i. a Magyarországban az 1659. CXXXI. t.-cikkel honfiusított ágra szállott.

A magyarországi ág feje volt Antal gróf császári és királyi kamarás és százados (neje Lubinszky Johanna grófnő), ennek gyermeke Otto gróf (megh. 1884.) cs. kir. dsidás-százados, kinek 1848. a magyar tábornoki rangot felajánlották, de ő családi körülményei miatt azt nem fogadhatta el. Ottó grófnak nemes Popovics Annával kötött házasságából származott Lajos herceg, a hitbizomány jelenlegi tulajdonosa, aki Bihar vármegye közéletében játszott kiválóbb szerepet. Ferdinánd herceg halála alkalmával a Herkules-fürdő kormánybiztosa volt, amelyről a hitbizomány átvételével lemondott és Magyarországból kiköltözött a Dráva mellett levő Spitalba. Gyermekei közül Aladár gróf az elsőszülött; A magyarországi ág egykori birtokainak visszavételével a hercegi család a főrendiházi tagságot szándékozik megszerezni.

Porció

(a lat. portio-tól), l. Adó.


Kezdőlap

˙