Praedominatio

(lat.), uralom, túlnyomóság.

Praeeminens

(lat.) a. m. jeles, kiváló, kimagasló; praeeminentia, jelesség, kiválóság.

Praeemptio

(lat.) a. m. elővétel.

Praeexistentia

(új-lat.), valamely lénynek létezése, még mielőtt testi alakot ölt, világra jő.

Praefatio

(lat.) a. m. előbeszéd, a r. kat. misében a. m. előima, l. Mise.

Praefectio

l. Fiusítás.

Praefectura

(lat.), az ókori római közjogban minden olyan itáliai város, melynek nem volt külön törvényhatósági joga, hanem Rómából jött részére egy-egy praefectus inre dicundo. Kr. e. 90. mikor lex Julia által az összes itáliai városok a Jus latinum helyébe megkapták a teljes polgárjogot, megszünt a P. jogi fogalma és csakis nyelvszokás útján maradtak tovább is a nép ajkán. Mint P.-k fordulnak elő (betürendben): Arpinum, Capua, Casilinum, Caere, Cumae, Formiae, Fundi, Liternum, Suessula, Volturnum. - P. a franciáknál, l. Préfectures.

Praefectus

(lat.) az ókori Rómában általában véve a. m. elüljáró akár valamely kisebb ügykörben, egyesületben és kollégiumban, akár az államban és valamely tartományban. Különös tekintéllyel birtak azok, akiket Róma teljes hatalmu megbizással valamely praefecturába (l. o.) küldött. A P. cím meg volt a római hadseregben is. Igy hivták a szövetségesek (socii) 12 vezetőjét, akiket a konzul nevezett ki és akik megfeleltek a légiók hadi tribunjainak (praefecti sociorum); külön P.-a volt a római lovasságnak és a veteranusoknak (evocati) is. A hajórajnál az egyes hajók parancsnoka P. navis, az evezősöké P. remigium, az egész hajórajé P. classis (v. az egyik konzul, v. ha mindketten szárazföldi hadseregeket vezettek, a praetor). A császárság korában mindkét hajóraj (a misenumi és capuai) egy közös P. vezetése alatt állott. De mindezeknél hasonlíthatatlanul fontosabb és előbbkelő állást töltött be a P. praetorio és a P. urbi. Amaz első sorban vezetője és parancsnoka a pretoriánusok (l. o.) csapatának, melyet Augustus létesített. A P. praetoriónál kevésbbé hatalmas, de korban régibb intézmény a P. urbi állása, mely már a királyok idejéből származik. Eleinte roppant szerepe volt, mert nemcsak a királyt, később pedig a konzulokat helyettesítette, de joga volt a szenátust is egybehivni és annak előterjesztést tenni. De mikor a praetor intézménye által a juriszdikciót elvették a konzuloktól (Kr. e. 366. Licinius törvényei), P. urbi mindössze egy napon működött, t. i. a Feriae Latinae ünnepén (azért is mellékneve P. Feriarum Latinarum). Később császári vérből valók is elfogadták a P. urbi címét (Kr. u. 25. Tuberius fia Drusus). A szoros függés, melyben minden ügy a császár személyével állott, lassankint magával hozta, hogy a császár helyetteséül bizonyos folyó ügyekre nézve a P. urbi címén egy rendszeres állás szerveztessék, ami csak Tiberius alatt létesült. Mikor a P. urbi állása már rendszeresítve lett, hatáskörébe kerültek a korábbi praetorok és aedilisek elé tartozó ügyek. Az ő hatalma a város határában egészen a 100-ik mérföldmutatóig terjedt. Rendelkezésére állott a 3 városi cohors (cohortes urbanae), melynek legénysége eredetileg rendőrkatonákból állott, kiket csak később alkalmaztak a harctéren.

Praefixum

(lat.), a nyelvtudományban ellentéte a suffixumnak s a. m. elül (a szótő előtt) álló képző vagy rag, minők legnagyobb számmal a sémi nyelvekben vannak, a héberben, arabban stb. Ilyen a német ge- az igenevekben s főnevekben, p. ge-fallen, Gebirge. Igy nevezik az igekötőt is (l. o.).

Praefloratio

l. Levélilleszkedés.


Kezdőlap

˙