Princeps

(lat.) általában véve mindaz, aki valaminek élén áll, valaminek kezdetét (principium) vezeti be, avagy valamely indítványt első helyen ir alá (P. rogationis), holott az utána következő aláirók már csak adscriptores. Kiváló állást és tekintélyt élvezett a P. senatus, mert a szavazás alkalmával ő volt az első, akit az előadó konzul véleményeért megkérdezett, s aki ezáltal rendkivüli hatással volt az utána következő szavazatokra. Mikor a monárkikus kormányforma beköszöntött, a fejedelem a dolog természeténél fogva ugy szerepelt, mint P. senatus s azért Augustus, midőn Kr. e. 28. az első cenzust tartotta, a fent említett címen működött a szenátusban, amit Tiberius is megtartott, mind a kettő csakis a hercegséggel szemben viselvén az imperatori címet. Ehhez képest az uralkodó hatalma principium, máskép principatus is. Később a P. címe mindinkább háttérbe szorult a caesar előtt, ugy hogy csakis a trónörökösök használják azt, mindössze Pertinax tesz e tekintetben kivételt, aki Kr. u. 173. visszatért a régi címhez. P.-ek a római lovagok rendjében is fordulnak elő, még pedig P. iuvenutis, azok, akik a lovagok névsorában mint elsők szerepeltek.

Prince Regent's Inlet

(ejtsd: prinsz ridsent-), tengerszoros az Északi-jegestengerben, amely a Barrow-szorost a Boothia-öböllel köti össze. 1819. Parry fedezte föl.

Prince-Smith

(ejtsd: prinsz-szmit) János, német közgazda és a német szabad kereskedelmi párt megalapítója, szül. Londonban 1809 jan. 20-án, megh. Berlinben 1874 febr. 3. Ifjuságát az angol Guyanában töltötte el, hol atyja polgári kormányzó volt; 1830. ment Németországba, 1831-1840. angol leckéket adott Elbingben, 1836. Berlinben telepedett meg. Itt az újon alakult szabad kereskedelmi párt erkölcsi feje lett. 1861-66. a porosz képviselőházba, 1871-73. a német birodalmi tanácsba is beválasztották, hol a nemzeti liberális párthoz csatlakozott. Összegyüjtött munkáit Michaelis és Braun adták közre (Gesammelte Schriften, 3 köt., Berlin 1877-80); elejére pedig Wolff megirta P. életrajzát.

Princesse

(fran., ejtsd: prenszesz) a. m. fejedelemnő, hercegnő.

Princeton

(ejtsd: prinsztn), város New-Jersey Mercer countyjában, vasút mellett, (1890) 3422 lak., a P.-collegesel, amely a preszbiteriánusok vezetése alatt álló egyik legfontosabb tanintézet Amerikában, 800 tanulóval és értékes gyüjteményekkel.

Principales

(lat.) a. m. hercegi rangban levők. A fennállott német birodalomban a hercegített birodalmi prelátusok és grófok, akik egyebek közt a birói illetékesség kérdésében a választófejedelmekkel és hercegekkel egyenjoguak voltak, s az u. n. Austrägal biróság alá tartoztak.

Principalis

(lat.) a. m. fő, első; leginkább összetételekben használtatik; továbbá a. m. főnök valamely üzletben. - P. az orgonában a legmélyebb fuvolahangok neve.

Principato

(ejtsd: -csi-), két olasz tartomány előbbi neve: P. citeriore, most Salerno (l. o.) és P. ulteriore, most Avellino (l. o.).

Principe

(ol., ejtsd: -csipe) a. m. herceg, fejedelem. Machiavelli (l. o.) hires könyvének címe.

Principe de la paz

Godoy herceg, l. Alcudia.


Kezdőlap

˙