Pszeudokrizolit

(ásv.) a. m. moldavit, l. Butellakő.

Pszeudoleukemia

(gör., álfehérvérüség, Hodgkin-kór, lymphoma malignum stb.), oly betegség, amely klinikai képében teljesen hasonlít a fehérvérüséghez (l. o.), azonban a vérben nem találjuk megszaporodva a fehér vérsejteket. L. Limfadenoma.

Pszeudolibethenit

l. Libethenit.

Pszeudomorfizmus

l. Álalakuság.

Pszeudonim

(gör.), minden irat, mely nem a szerzője valódi nevével jelen meg, továbbá maga a fölvett álnév is; ezért pseudonymus az, aki ezt a hamis nevet viseli. A P. irók lehető legteljesebb jegyzékét adják: Weller, Lexicon pseudonymorum (Regensburg 1886); Die falschen und fingierten Druckorte (Lipcse 1864); Quérard, Les supercheries littéraires dévoilées (Páris 1869-70); Barbier, Dictionnaire des ouvrages anonymes (u. o. 1872-79; pótkötet Brunettől u. o. 1889); Doorninck, Vermomde en naamloze schrijvers der nederlandsche en vlaamsche letteren (Lejda 1883-1885); De la Montagne, Vlaemsche pseudoniemen (Roulers 1884); Delacourt, Essai d'un dictionnaire des ouvrages anonymes et pseduonymes publiés en Belgique au XIX. siecle (Brüsszel 1863); Halkett és Laing, Dictionary of the anonymus and pseudonymous literature of Great Britain (Edinburg 1882-88); Cushing, Initials and pseudonyms (New-York 1885; pótkötet u. o. 1888); Haynes, Pseudonyms of authors (u. o. 1883); Collins, Anonymer og Pseudonymer (Kopenhága 1869); Melzi, Dizionario die opere anonime o pseudonime di scrittori italiani (Milano 1848-59; pótkötet Pssanótól, Ancona 1887); Sommervogel, Citionnaire des ouvrages anonymes et pseduonymes publiés par des religieux de la Compagnie de Jésus (Páris 1884); Franklin, Dictionnaire des noms, surnoms et pseduonymes latins du moyen-age (u. o. 1875). L. még Anonim és Álnév.

Pszeudoparenchima

(növ., a. m. álparanchima) a gombák és zumók fonadékának (l. o.) egyik fajtája. A gomba testét alkotó hifák (l. o.) oly bensőleg összeszövődnek és nőnek egymással, hogy a metszés lapján a gombatest fonalainak szálait nem látni, hanem csak a fonalaknak parenchimaformáju átmetszetét.

Pszeudo-peripterosz

(gör.), görög templomforma, melynél a templom hosszu oldalán nem fut az oszlopcsarnok végig, hanem azt csak a cella oldalába falazott pilaszterek v. féloszlopok jelzik.

Pszeudoplaszma

(gör.) a. m. daganatszerü új képződés.

Pszeudoszkóp

(gör.), optikai készülék, mely a tárgyak domborzatát fordítva mutatja, mert a két szemben keletkező képben a jobb és bal oldal tükrözés által felcseréltetik. Tömör hasáb tehát a P.-on át nézve üres teknő, domboru érem, mélyített pecsét képében áll elő. A Wheatstone-féle pszeudoszkóp két derékszögü üveghasábból áll, melyek élei merőlegesek a látás vonalára s melyeken át az élszelő a tükröző átfogólapokkal párhuzamosan néz.

Pszeudoszkópikus jelenségek

optikai vagy szem csalódások, a szem a látóideg közvetített oly érzések és képek, melyek nem felelnek meg a valóságnak. Főkép a távolság megitélésében vagyunk ily csalódásokna kitéve (l. Optikai csalódások). Valamely egyenes felosztott részét nagyobbra becsüljük, mint az osztatlant (1. ábra) és két négyzet közül a függélyesen vonalzottat szélesebbnek, a vizszintesen vonalzottat magasabbnak látjuk (2. ábra) mert mindkét példában az osztott távolságot nagyobbra becsüljük, mint az osztatlant.

[ÁBRA] 1. ábra. Az osztott fél nagyobbnak látszik.

[ÁBRA] 2. ábra. a-t kelleténél szélesebre, b-t magasabbra becsüljük.

[ÁBRA] 3. ábra. a nagyobbnak látszik, mint b.

[ÁBRA] 4. ábra. Minden következő trapéz az előzőnél nagyobbnak látszik.

[ÁBRA] 5. ábra. A hosszu párhuzamos egyenesek egymást metsző egyenesek gyanánt tünnek fel.

Másnemü P. példa a 3. és 4. ábrák; a hátrább álló körgyürű-szelvény nagyobbnak látszik, mert az alakból következtetve, b után is még keskenyedést várunk és azért a szélességét a ténylegesnél nagyobbra becsüljük; ugyanazért balról jobb felé mindinkább nagyobbodóknak látjuk a 4. ábra trapézait. Ugyanilyféle a Zöllner-féle minta (5. ábra), melyeknek hosszu vonalai ugy tünnek fel, mintha egymáshoz szög alatt hajlanának, holott párhuzamosak. L. még Látás és Káprázás.


Kezdőlap

˙