Pulkova

Szt.-Pétervártól délre 17 km. távolságra levő magaslat a Carszkoje-Szelo felé vezető úton, melyen áll a szentpétervári v. P.-i csillagvizsgáló intézet. Hivatalos neve Nikolaj-féle főcsillagvizsgáló. Építette Brüllow építész 1833-1839.; igazgató 1890 óta Bredihin F. A. A domb alján fekszenek a P.-i falvak 1922 lak. V. ö. Zum 50-jährigen Jubiläum der Nikolaj-Hauptsternwarte (Szt.-Pétervár 1889).

Pullmanc-City

munkás-város és Chicago D-i külvárosa, Illinois É.-amerikai állam Cook countyjában, körülbelül 1500 házzal, amelyek egy-egy családnak szolgálnak lakóhelyül és amelyek mindegyikét ültetvények fognak körül; a Pullman-féle vaggon-, vasúti kerékgyárakkal és egyéb vasművekkel. Az összes boltok, a bank, szinház, könyvtár stb. a vásártéren vannak elhelyezve. Az egész város a Pullman-társaságé, amely a város kormányát gyámkodó módon vezeti.

Pullman-kocsik

azok az amerikai eredetü vasúti kocsik, melyek két forgó alvázon nyugosznak, igen hosszuak és belült téresek s nagy fényűzéssel berendezett háló-, étkező- és termes-kocsik gyanánt használtatnak a nagy távolságra menő vonatoknál. Első szerkesztőjük Pullman M. György, aki elnöke az általa alapított chikagói nagy vasúti kocsiépítő-társulatnak, mely főkép P.-at épít s azokat az amerikai vasút-társulatoknak adja bérbe.

Pulmo

(lat.) a. m. tüdő.

Pulmonaria

Tourn. (növ.), l. Tüdőfű.

Pulmonata

(állat) a. m. tüdős csigák, l. Haslábuak.

Pulo-Pinang

(Pulu-Pinang, Prince-of-Wales-Island), sziget Hátsó-Indiában, 16 km.-nyire Malakka Ny-i partjától, 276 km2 területtel, khinaiakból, malájokból, hindulból stb. álló lakossággal (l. Straits Settlements). Parti mocsarai dacára klimája egészséges. Termékei: csípős bors, rizs, bétel, szegfűszeg, kókuszdió és tapioka. Erdei a hajóépítésre alkalmas fát szolgáltatnak. Főhelye Georgetown.

Pulpa

(lat.), az állati test húsos és zsíros része; a botanikában a. m. pép, növényrészeknek, p. bogyónak v. a baracknak ellágyulása.

Pulpitum

(lat.), a római szinházakban a proscenium középső része; a középkori keresztény templomokban az a polc (pulpitus), melyre a misénél az evangeliumos könyvet helyezték.

Pulque

(spany.) a. m. agáve-bor, l. Agave.


Kezdőlap

˙