Pushkur

l. Puskar.

Pusillanimitas

(lat.) a. m. kislelküség, gyávaság.

Puska

(az ágyut jelentő orosz púská szóból), l. Lövőfegyverek.

Puskakova

az a kova, amelyet a régibb szerkezetü lövővegyverek sárkánya elé srófoltak két acéllap közé, a végből, hogy a lecsapodó sárkány szikrát üssön belőle, amely a cső hátsó végén levő serpenyőben a lőport meggyujtotta s ennek tüze a töltést felrobbantotta.

Puskaműves

A katonaságnál altiszti rangban levő mesterember, akinek kötelessége a fegyvereknek javítása. Az osztrák-magyar hadseregben I., II. és III. osztályu P.-nek vannak.

Puskapor

l. Lőpor.

Puskapor növénye

szén alakjában a kutyafa, a madármeggy s bakócafa, a mogyorófa, nyárfa, hárs, kecskerágó és égerfa Franciaországban, a kender szára Olaszországban, a somfa és fűzfa Angolországban.

Puskaporzászló

fekete jelző zászló fehér P betüvel, melyet puskapor-szállításnál az illető járműre kell erősíteni, igy szárazföldön a kocsira, vizen a hajó árbocára. Célja pedig a közlekedésben a járókelőket v. a többi hajókat a fennálló óvóintézkedések megtartására figyelmeztetni.

Puskar

(Puhkar, Pushkur, Pokhur), búcsujáró hely Adsmir (l. o.) brit-indiai kommiszáriátusban az É. sz. 36°30' és K. h. 74°36' alatt, 3750 lak. Az egyedüli hely K.-Indiában, ahol brahma-templom van. A városban semmiféle élő lényt sem szabad megölni. Az október-novemberi nagy országos vásár alkalmával mintegy 100 000 zarándok szokott itt megfordulni.

Puskás

Tivadar, technikus, a Telefon-Hirmondó föltalálója, szül. Erdélyben 1845., megh. Budapesten 1893 márc. 17-én. Atyja, P. Ferenc, nagy tehetségü vállalkozó volt s fiát kitünő nevelésben részesítette; de a fiatal P. alig végezte be a Theresianumban a tanulmányait; azonnal kénytelen volt világgá menni, mert tönkre jutott atyja meghalt. Igy került Londonba, hol a Bother Woa céghez lépett be, s ennek képviseletében vezette a 70-es években a magyar északkeleti vasutak építkezéseit. Ezek elkészülvén, P. 1875. Amerikába ment s a Colorado államban fölfedezett ezüstbányákat megvette; nemsokára leleplezte a hirhedt Keley szédelgéseit, aki azzal lepte meg a világot, hogy egy új erőt fedezett föl, melynek segítségével óriási erők érhetők el. New-Yorkban megismerkedett Edisonnal, ki munkatársává fogadta; P. több évig dolgozott a világhirü feltalálóval, kit a párisi világkiállításon is ő képviselt. A kiállítás bezárásával őt választották meg a párisi telefonvállalat elnökévé, mire ő a budapesti vállalatot átengedte bátyjának, Ferencnek, s csak akkor jött vissza, mikor bátyja meghalt, hogy átvegye a budapesti telefonvállalat vezetését. P. több új vállalatot alapított, melyek mind jól sikerültek és virágzanak; legutolsó alkotása a Telefon-Hirmondó volt, de ennek sikerét már alig érte meg, mert a fölállítás után egy hónapra meghalt.


Kezdőlap

˙