Pylae

(gör. pylai) a. m. kapu, szoros, átjáró.

Pylephlebitis

(gör.-lat.), a vena portaenak, azon nagy kék érnek, amely a hasi zsigerek vérét a májon átvezeti, fertőzeti gyulladása.

Pylorus

l. Gyomor.

Pym

(ejtsd: pimm) János, angol politikus, gazdag család ivadéka, szül. Somersetshireben 1584., megh. 1643 dec. 6. 1640 nov. Hampdennel (l. o.) együtt formulázta Strafford vád alá helyezését és védelmezte is álláspontját a felsőház szine előtt. Ez időtől fogva döntő befolyást gyakorolt az alsóház tanácskozásaira. 1641. a nagy Remonstrance címü feliratot szerkesztette, melyben a parlament az összes alkotmányos sérelmeket foglalta össze. 1642 jan. a király határozott parancsára Hampdennel és három más vezérférfiuval együtt vád alá helyezték a felsőházban; azonban elfogatása előtt szerencséjére a Citybe sikerült menekülnie, mire jan. 10. a nép támogatásával ismét elfoglata helyét a parlamentben. Midőn végre a harc a király és a parlament között nyiltan is kitört, kivitte a parlamentnek a skótokkal való egyesülését (1643), de a szabadságharc diadalát már nem élte meg. V. ö. Disraeli J., Eliot, Hampden and P. (London 1836).

Pynacker

Ádám, hollandi festő, szül. Pynackerban (Delft mellett) 1621., megh. Amsterdamban 1673. Jan Both tanítványa, az olaszos iskola hive és tájképei, ha gyakran meglepő fényhatásokat nyujtanak is, nagyjában elég modorosak. A hollandi gyüjteményeken kivül sehol sincs jobban képviselve, mint a budapesti országos képtárban, hol négy képe (192., 205., 223., 225. sz.) látható. A szt.-pétervári Eremitageban, a stockholmi és kopenhágai képtárakban van műveinek jó része.

Pyonephrosis

l. Nefrotomia.

Pyopneumothorax

l. Légmell.

Pyralis

(állat), l. Tűzpille.

Pyramus és Thisbe

Ovidiusnak Átváltozásaiban egy szerelmes pár Babilonban, mely azonban nem lehetett egymásé, mert frigyét a szülők ellenezték. Éjjelenként lopva találkoztak tehát a város falain kivül egy eperfa alatt. Egy alkalommal Thisbe jött először a találkára, de egy oroszlán elől elmenekült, csupán fátyola maradt ott, melyet az oroszlán véres szájával összetépett és azon véresen ott hagyott. Pyramus, aki ezután érkezett oda, azt hitte, mikép kedvese meghalt és kétségbeesésében megölte magát az eperfa alatt, melynek ágai azontúl piros gyümölcsöt termettek. Thisbe már csak halva látta viszont kedvesét, akit követett a halálba. Ez a történet korán nagy népszerüségre jutott; 1604. Israel Sámuel strassburgi lelkész dramatizálta, de legismertebb a Shakspere szatirikus feldolgozása a Szentivánéji álomban.

Pyrawarth

(Pirawarth), falu és fürdő Gross-Eznersdorf alsó-ausztriai kerületi kapitányságban, (1890) 1494 lak., vasas forrással, amelyet női bajok ellen használnak. V. ö. Brée, Das Eisenbad P. (Bécs 1884).


Kezdőlap

˙