Quasi affinitas

(lat.), utánzott sógorság. A r. kat. egyházjog szerint örökbefogadás folytán keletkezik az örökbe fogadó és az örökbe fogadottnak házastársa s viszont az örökbe fogadott és az örökbe fogadónak házastársa között; házassági (bontó) akadály.

Quasi inspiratio

(lat.), a pápaválasztásnak napjainkban nem igen szokásos az a módja, midőn a választó bibornokok közfelkiáltással, mintegy isteni sugallat folytán valakit megválasztanak.

Quasimodogeniti

(lat.) a. m. az újszülöttek. Igy is nevezik a húsvét után való első vasárnapot (fehérvasárnap, l. o.), a mise kezdetének szavai után: Quasi modo geniti infantes, alleluja.

Quasi re bene gesta

(lat.) a. m. mintha a dolog legjobban be volna fejezve.

Quasiregulares

(lat.) a. m. mintegy szerzetesek. Igy neveztetnek a szerzetbeli testvérületek tagjai. L. Kongregáció.

Quassia

L. (növ., Q.-fa) a sima rubaceák fajaszakadt fája. A Q. amara L. (keservfa) 2-5 m. magas, levele hármas vagy öt levélkével páratlanul szárnyalt. Szurinamban honos, Nyugat-Indiában, Braziliában és Gujanában termesztik; kereskedésben többnyire kérge-lehántva, apró darabkákra metélve fordul elő és macerato-decoctumban használatos a gyógyászatban, de poharakat is esztergályoznak belőle (poculum quassiae), amelyben a viz v. bor erősen megkeseredik és ezt isszák ki aztán a betegek. Extraktumát is használják. Hatóanyaga egy erősen keserü anyag, a quassin, amely ige nis adagokban elősegíti az emésztést és jó étvágyat csinál, de nagy adagokban kártékonyan hat a gyomorra. Étvágyjavítónak, étvágygerjesztőnek használják; alkatrésze az u. n. fa-teáknak. A legyeket elpusztítja (légyfa).

Quaterna

(lat.), a könyvnyomtatásban két egymásba helyezett ív, folyó lapszámmal, lásd Duernák.

Quaternaer

l. Quartaer.

Quaterniók

(lat.), négy független egységből (l, i, j, k) alkotott hiperkomplex számok, melyeket Hamilton talált fel. Az

A = a0 + a1i + a2j + a3k

quaternióban a0 skálár-résznek, a1i + a2j + a3k vektor-résznek neveztetik. Két A és B quaternio összege alatt az

A + B = (a0 + b0) + (a1 + b1)i + (a2 + b2j + (a3 + b3)k

quaterniót értjük, szorzatuk pedig:

AB = a0b0 - a1b1 - a2b2 - a3B3 + (a0b1 + a1b0 + a2b3 - a3b2) i + (a0b2 - a1b3 + a2b0 + a3b1) j + (a0b3 + a1b2 - a2b1 + a3b0).k.

P.

i2 = j2 = k2 = -1

jk = - kj = i ki = - ik = j ij = - ji = k.

Két quaternio szorzatában nem szabad a tényezők sorrendjét felcserélni. Bármely quaternio mint két

V1 = x1i + y1j + z1k

V2 = x2i + y2j + z2k

vektornak hányadosa állíthatő elő. Ha e vektorokat a térnek (x1, y1, z1), illetőleg (x2, y2, z2) derékszögü koordinátákkal biró P1, illetőleg P2 pontjai által ábrázoljuk, akkor

V1/V2 =r1/r2[cos d + sin d (i cos a + j cos b + k cos g])

hol r1 és r2 a P1, illetőleg P2-nek az O kezdőponttól való távolsága, d az OP1 és OP2 egyenesek által bezárt szög, a, b s g pedig az OP1P2 sík normálisának iránykoszinuszai.

Quaternio terminorum

l. Következtetés.


Kezdőlap

˙