Rang

a geometriában, l. Görbe vonal; a közéletben, l. Rangosztály és Rangjegyzék; az állami életben, l. Államok rangja.

Rangabé

Sándor Rizosz (Rhangavisz, Rankavisz), új-görög tudós, költő és államférfiu, fanariota család sarja, szül. Konstantinápolyban 1810., megh. Athénben 1892 jan. 28. Atyjával (R. János Rizosz), aki az oláh hoszpodárnak tekintélyes hivatalnoka volt, 1818. Bukarestbe költözködött. Tanulmányait Odesszában, 1823 óta pedig a müncheni hadi iskolában végezte. Azután bajor tüzértisztté lett, majd (1831) Görögországba ment és állami hivatalt vállalt. 1841-ig a közoktatási minisztériumban működött, mely állásban nagy érdemeket szerzett, számos népiskolát és gimnáziumot alapított; létrehozta 1837-ben az athéni archeologiai társaságot, melynek titkára, 1845. az athéni egyetemen az archeologia tanára lőn. 1856-59. külügyminiszter volt a Bulgariszkabinetben. 1859-67. visszavonultan élt. 1867. Washingtonban, 1868. Párisban, 1874-86. Berlinben működött mint görög követ. 1878. Delijannisz oldalán mint második meghatalmazott a berlini kongresszuson képviselte Göröországot. Művei: 'Arcaiología (Athén 1866, 2 köt.); Antiquités helléniques (u. o. 1842-55, 2 köt.); Histoire littéraire de la Grece moderne (Berlin 1877, 2 köt.); Sanders közreműködésével irta a Geschichte der neugriechischen Litteratur (Lipcse 1884) és az Briss der griechischen Litteratugeschichte (görögül, Athén 1888) c. munkákat. 1888. megindíttotta a Képes archeologiai szótár kiadását. Tudományos munkássága mellett számos jelen drámai, epikai és lirai művet is irt. Összegyüjtött művei 13 kötetben jelentek meg (Athén 1874-től fogva). Megemlítendők: Diajora poihmata (Athén 1837-40, 2 köt.); Diajora dihnhmata (u. o. 1855). Fiai közül: Kleon drámairó lett. Teodora c. szomorujátékát gyarkan adják Athénban. V. ö. Télfy Iván, Rankavis Kleon új görög drámája (Értekezések a nyelv- és széptudomány köréből, VII. köt. 6. szám). Emil Rizosz, aki 1853. született és 1874 ápr. 22. Alexandriában meghalt, mint porosz tiszt részt vett az 1870-71-iki francia háboruban. A háboruról irt naplójában költői kisérletek is foglaltatnak.

Rángás

l. Izomrángás.

Rangjegyzék

a katonai parancsnokságoknál a hozzájuk tartozó tisztekről vezetett jegyzék, amelyben rang szerinti sorban következnek egymás után.

Ranglobogó

(hajózás), legfelsőbb és magas állásu személyek jelenlétét a hajón egy lobogónak, a R.-nak felvonása által jelzik, mely lobogó rendesen a nemzeti szinekből van ugyan összeállítva, de alakra nézve legtöbbször a nemzeti lobogótól némileg különböző. A R.-tól az u. n. vezérlobogó abban különbözik, hogy az utóbbi oly magas állásu személynek a hajón való jelenlétét tudatja, aki egyszersmind a hajó vagy hajók felett parancsnoklási joggal is fel van ruházva. A tengernagyok vezérlobogói rangjuknak megfelelően, a kereszt-, elő- vagy fő árboc ormán lebegnek, mig a R. némi eltéréssel csaknem mindig a fő árbocra tűzetik. A comodore (l. o.) vezérszalagja a fő árbocon van. Éjjel a R. és vezérlobogók, a nélkül hogy bevonatnának, az árbockosarakban láthatóan elhelyezett jellámpásokkal helyettesíttetnek.

Rángógörcs

l. Eclampsia.

Rangoni

Gábor, olasz származásu magyar főpap a XV. sz.-ban, kinek apja, R. Miklós olasz nemes ember volt. Eleinte Kapisztrán János szerzetestársa volt a ferenciek rendjében. 1473. gyulafehérvári, majd 1474-ben egri püspökké lett. Ez utóbbi méltóságot 1486. bekövetkezett haláláig viselte, noha 1478 óta állandóan Rómában lakott.

Rangoon

l. Rangun.

Rangosztály

az az osztály, amelybe való sorozás az államtisztviselők rangját határozza meg. Mint a demokratikus felfogással ellentétben állót, hazai törvényeink a R.-t nem ismerik, s az osztályok, melyekbe az államtisztviselők fizetéseik szerint sorozvák, fizetési osztályok nevét viselik. Ezeknek számát az 1893. IV. t.-c. 11. §-ában határozza meg. Némely osztályba több (2 vagy 3) fizetési fokozat van. A fizetések az egyes osztályokban, illetőleg fizetési fokozatokban az egész országra nézve egyformák; csak a lakáspénz az ország vidékei szerint különböző. A lakáspénznek minden fizetési osztályban négy osztálya van: a) Budapest, Fiume és a magyar korona országain kivül fekvő állomáshelyek; b) az I-III., c) a IV-VI., d) a VII. katonai lakbérosztályzatokba sorozott állomáshelyek. A fizetést és a lakbérilletményt különben az említett t.-c. csak az V-ik osztálytól kezdve szabályozza. Eben a szabályozásban a legmagasabb fizetés 5000 forint (az V-ik osztály I. fokozata), a legkisebb fizetés 500 forint (a XI-ik osztály 3-ik fokozata); a legnagyobb lakbér 1000 forint, a legkisebb 150 forint. A lakbérek ugy vannak szabályozva, hogy a IV-ik lakbérosztályban a lakbér az I-ső lakbérosztály lakbérének éppen felerészét teszi. Az állami tisztviselők fizetési osztályba csak a miniszterelnök tartozik; a II-ikba tartoznak: a miniszterek, az állami számvevőszék elnöke, a királyi Kuria s a közigazgatási biróság elnöke.

Rangun

(Rangoon, Hanthawaddy), Pegu birmai angol divizió fővárosa, a Hlaing vagy R. folyótorkolat bal partján, vasút és nagy biztos kikötő mellett, az É. sz. 16° 46' 40'' és a K. h. 96° 13' 15'' alatt, (1891) az angol csapatokat is beleszámítva 180 324 lak. (akik közt 79 857 buddhista, 57 845 hindu, 28 836 mohammedánus és 12 678 keresztény); rizshántolókkal és többféle házi iparral. A fő kiviteli cikkek: a rizs (több mint 900 000 tonna), teakfa és pamut. A széles utcák által 11 részre osztott város, amihez járul még a Dala külváros, ahol a dockok vannak, legjelentékenyebb épülete a Sue-Dagon nevü pagoda, a Pegu és Hlaing összefolyásánál levő félszigeten. A Sue-Dagon Hátsó-India legnagyobb szentélye, 274 m. hosszu és 209 m. széles dombon áll, 98 m. magas, számos arany- és drágakődíszítéssel, óriási kifaragott griffmadarakkal, teakfa-oszlopokra nehezedő szépen faragott tetőzettel; továbbá az igazságügyi, a posta-palota, a bengáliai bank épülete, a központi börtön stb. a British India Steam Navigation Company rendes összeköttetést tart fenn R.-nal. Fontos még a folyami hajózás is az Iravadin. R. 1753. lett Peru fővárosává. Az angolok Campbell vezérlete alatt először 1824. máj 19. és másodszor Godwin és Austin vezérlete alatt 1852. ápr. 14. foglalták el.


Kezdőlap

˙