Ráró

régibb iróinknál hol sas- (ölyv-, sólyom-). hol kócsag-féle madár neve, mely ma már inkább csak mint a sebes járású lónak tulajdonneve él, kivált a népköltészetben.

Rarotonga

a Cook-szigetcsoport (l. o.) legfontosabb tagja, amely 1888 óta angol protektorátus alatt áll.

Rárovás

ácskötés; vékonyabb vizszintes gerendáknak (födémgerendáknak) az azokat alátámasztó erősebb mestergerendával való összekötési módja. A R.-nál a födémgerendát csak 3-4 cm. mélyen eresztik a mestergerendába és a szerint, amit az érintkező lapot és a gerenda oldalait kimetszik, többféle R.-t különböztetnek meg; ilyenek p. a fecskefarku, a félfecskefarku, az egyenes és ferde metszésü, a keresztalaku stb. R. Ha a R. a gerenda végén történik, az betürovás, ha a középen, az derékrovás. A mellékelt ábra néhány ilyen betü- és derék-R.-t mutat perspektivikus nézetben.

[ÁBRA] Rárovás

Ras advahli

kelet-indiai sómérték = 12 ana á 100 fara = 42,13 liter.

Raschdorff

Gyula, német építész, szül. Plessben (Oppeln) 1823 jul. 2. Egy ideig (1844-47) a berlini építészeti akadémiát látogatta, 1853. Kölnben városi építőmester lett. Főbb építményei: a tanácsház restaurálása, az 1861. bevégzett Wallraf-Richartz-muzeum, az új városi szinház, a jezsuita-könyvtár, az erfurti, münsteri és braunschweigi postaépületek stb. R. a berlini (charlottenburgi) technikai főiskolán tanár lett; ő építette az itteni angol templomot (a Monbijou-kastély parkjában) és 1890. Frigyes császár mauzoleumát Potsdamban. Tagja a művészeti akadémiának. Irt munkákat is: Entwürfe und Bauausführungen im Stiel deutscher Renaissance (Berlin 1879); Palastarchitektur Toscanas (u. o. 1883-88).

Rascia

l. Novibazar és Rácok.

Rasdi

mint varázsló pogány pap hiresedett el abban a fölkelésben, melyet 1061. Vatha fia János vezetése alatt a magyarok a pogány kor intézményeinek helyreállítása érdekében támasztottak. I. Béla király azonban elfogatta s börtönében annyira éheztette, hogy kínjában a varázsló saját húsát rágta.

Rasenica dolnja

község Belovár-Kőrös vármegye grubisnopoljei j.-ban, (1891) 2299 horvát-szerb és cseh lakossal.

Rasenna

(nép), l. Etruria.

Rási

l. Salamon.


Kezdőlap

˙