Rendeletek tára

l. Rendelet.

Rendeleti papir

vagy forgatható papir az olyan értékpapiros, amelynek tulajdonjoga hátirat, forgatmány (l. o.) útján átruházható. Vannak olyan értékpapirosok, amelyek törvény v. szokás szerinti értelmezésnél fogva ipso jure R.-ok; ilyenek a váltó, a névre szóló részvény és a közraktári jegy. Ezeknél a forgathatóság magától értetődő, lényeges sajátság és nem szükséges azt külön kifejezni, hogy az illető papirok forgathatók; sőt éppen ellenkezőleg, ha esetleg rendeletre szóló jellegüktől akarnók azokat megfosztani, akkor volna szükséges azt külön kifejezni, hogy az illető papir át nem ruházható. Ellenben csak akkor R.-ok, ha kifejezetten rendeletre szólanak: a kereskedelmi utalványok, kötelező jegyek, hajós-elismervények, rakjegyek, hajókölcsönlevelek, biztosítási kötvények. Ezeken kivül más papirok még a rendeleti záradék alkalmazása által sem válnak R.-okká és az ilyenekre vezetett forgatmányok csak engedmény-jellegü átruházások. Viszont azonban a R.-oknál egyáltalában nem kötelezők a forgatmány útján való átruházások, hanem azok tulajdonjogát engedménnyel is tovább lehet adni. V. ö. Nagy F., A magyar kereskedelmi jog kézikönyve (II. köt. 94-96. old.)

Rendelkezési alap

az az összeg, mely a törvényhozás által az állami költségvetésben meghatározva, a kormánynak v. egyes minisztereknek szabad rendelkezésére áll bizonyos kényesebb természetü állami érdekek és ügyek támogatása, illetve megvédése céljából. A R.-ot az illető miniszter a mondott célra belátása szerint használja föl s erről csak általánosságban számol el, vagyis nem terjeszt részletes, nyugtákkal igazolt számadást az állami számszék elé. Hazánkban a R. a miniszterelnök kezelése alatt áll és e címen évenkint 200,000 forint van felvéve a költségvetésbe, legutoljára az 1896. VI. t.-c. által.

Rendelkezési állapot

Államhivatalnokoknak, katonáknak R.-ba helyezése jelenti azoknak a tényleges szolgálat alól való felmentését nyugdíjazásuk nélkül. A R. alatt tehát, amennyiben a törvény kivételesen nem intézkedik, az abba helyezett illetményeit megtartja.

Rendelkező próba

l. Próba.

Rendellenes

(abnormis) képződmény v. rendellenesség (abnormitas, növ.), mind az olyan növénytani formálódás, amely más körülmények között a rendes törvények és alak ellenére eltérő, gyakran torzmódra fejlődik. Ellenkezője a normalis. L. Korcsképződés és Növényteratologia.

Rendelő orvos

tulajdonképen minden orvos (l. o.), aki rendel, de szűkebb értelemben R. az oly kórházi orvos, aki, bár külön rábizott osztálya nincs (osztályos orvos), mégis a maga szakmájába vágó esetekben a kórházi osztályos vagy főorvostól függetlenül rendel a betegeknek s külön nyilvánosan rendelő órát is tart. Rendelő orvosok továbbá az ambulatoriumok, intézetek szakorvosai.

Rendelt gyám

l. Gyámság.

Rendelvény

tulajdonkép egyértelmü a rendelettel. Szokássá vált azonban R.-nek nevezni a felsőbb biróságok oly intézkedését, mellyel a nélkül, hogy az eléjök terjesztett ügy érdemében határoznának, vagy azt bármi értelemben eldöntenék, az arra vonatkozó iratokat kiegészítés vagy az ügyállást felderítő jelentés tétele végett az alsóbb birósághoz visszaküldik.

Rendelvényes

v. intézvényes, l. Intézvény.


Kezdőlap

˙