Ressel

József, osztrák technikus, szül. Chrudimban (Csehország) 1793., megh. Laibachban mint hadierősségi igazgató 1857 okt. 10. Mindenféle találmánnyal foglalkozott, igy p. az archimedesi csavart a hajók (l. Gőzhajó) mozgatására alkalmazta. 1829. Triestben megépítette az első csavargőzöst, amelynek próbaútja azonban véletlen baleset miatt rosszul ütött ki. Egy újabb kisérletet a rendőrség megakadályozott. 1863. R.-nek Bécsben szobrot emeltek neki a műegyetem előtt. V. ö. Reitlinger, Joseph R. (Bécs 1863).

Res severa est verum gaudium

(lat.) a. m. a komoly dolog valódi élvezet. Ifj. Seneca leveleiből vett idézet.

Ressl

vagy Ressul, IV. Béla idejében vándorolt be Magyarországba, hol az udvarnok-lakóiból kipusztult komáromvármegyei Udvardot kapta örökös birtokul. Évek multán egy nagyszombati polgárt agyonütvén, perdöntő párviadalt kellett volna vívnia. R. az özveggyel pénzben egyezett ki, mivel azonban fizetni nem tudott, jószágát az özvegy kapta, mig ő neki - mi igen ritka eset - a király megengedte az országból való kiköltözést.

Ressort

(franc., ejtsd: reszór) a. m. rugó, indok, szak, szakma.

Rest

Gilan persa tartomány fővárosa a Kaspi-tengernek Enszeli nevü öblétől D-re, annak közelében, a Szefid-rud vagyis Kizil-Uzentől Ny-ra, mintegy 40 000 lak., virágzó iparral, amely leginkább a selyem földolgozásával és sálok készítésével foglalkozik. Bazárjaiban van összehalmozva Persiában a legtöbb selyem. Kikötőhelye a kis Enszeli mintegy 1500 lak., de a nagyobb gőzösök a nyilt tengeren kénytelenek horgonyt vetni. A kiviteli kereskedelem fő cikkei: selyem, selyemhimzések, halak, kaviár, rizs és fa; a bevitelé: cukor, üveg- és agyagáruk, kartonok, liszt, fűszerek, angol és francia posztó. A lakosok közül sokan halászattal is foglalkoznak.

Restáncia

(a lat. resto igéből) a. m. maradék, hátralék; restál, megáll, állva marad.

Restauráció

(lat.), a politikában, a forradalom alatt elűzött uralkodó háznak, felfüggesztett alkotmánynak visszahelyezése, illetőleg visszaállítása. - R.-nak nevezték nálunk továbbá a vármegyei tisztújítást. - R. az építészetben valamely rongált műemléknek helyreállítása, ugy hogy lehetőleg minden fenmaradt részlet megtartassék. A festmény R.-ja abból áll, hogy a festékrétegen támadt repedéseket betöltik, a lepattant festékréteget újra ráillesztik a kép alapjára, továbbá hogy a firnászt, mely homályos lett, elsötétült, eltávolítják, hogy egyes helyeket, amelyekből a festék eltünt, átfestik; gyakran az egész képet is szokták átfesteni, ami annak becsére és értékére nézve nagyon káros. Szobrászati műveknél a restaurátor hiányzó testrészeket szokott kiegészíteni. Különösen antik márványszobroknál van erre szükség, amennyiben ezeket ritkán találták sértetlen állapotban. A kiegészítések nem mindig sikerülnek, újabban már nem is igen divatoznak.

Restaurant

(franc., ejtsd: resztoran) vagy restauratio a. m. vendéglő; restaurateur, vendéglős.

Restitutio in integrum

(lat.) a. m. előbbi állapotba visszahelyezés, igazolás (l. o.).

Restrictio

(lat.) a. m. megszorítás, kikötés.


Kezdőlap

˙